Όπως και ο ανθρώπινος οργανισμός, έτσι και ο υπολογιστής μπορεί να παρουσιάσει σημάδια «ασθένειας» όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Αν και δεν έχει αισθήσεις, το μηχάνημα μας προειδοποιεί μέσα από ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοούμε. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του.
Ένα από τα πρώτα σημάδια «ασθένειας» είναι η αιφνίδια μείωση της ταχύτητας. Αν ο υπολογιστής σας καθυστερεί να ανοίξει, να φορτώσει προγράμματα ή να ανταποκριθεί σε εντολές, μπορεί να φταίει η υπερφόρτωση RAM, τα υπολείμματα εφαρμογών, ή ακόμα και κακόβουλο λογισμικό.
Αν παρατηρείτε ξαφνικά “κολλήματα” ή επανεκκινήσεις, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα με το λειτουργικό σύστημα, ή ενδεχομένως με τον σκληρό δίσκο ή τη μητρική πλακέτα. Τα επαναλαμβανόμενα σφάλματα δεν είναι φυσιολογικά και χρήζουν τεχνικού ελέγχου.
Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι οι περίεργοι ήχοι – όπως θόρυβοι από τον ανεμιστήρα, «κλικ» από τον σκληρό δίσκο ή ήχοι υπερθέρμανσης. Αυτά μπορεί να δείχνουν συσσωρευμένη σκόνη, προβλήματα ψύξης ή μηχανική φθορά.
Η εμφάνιση ανεπιθύμητων παραθύρων (pop-ups), η αλλαγή της αρχικής σελίδας στον browser ή η μείωση της απόδοσης στο διαδίκτυο μπορεί να σημαίνει ότι έχετε «κολλήσει» κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή ιό.
Τέλος, η έλλειψη τακτικής συντήρησης είναι από τους κύριους λόγους που ένας υπολογιστής «αρρωσταίνει». Η τακτική αναβάθμιση λογισμικού, η αφαίρεση άχρηστων αρχείων, το αντιβιοτικό πρόγραμμα (antivirus) και ο καθαρισμός του υλικού (hardware) είναι βασικά βήματα για τη διατήρησή του σε φόρμα.
Όπως φροντίζουμε την υγεία μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και την «υγεία» του υπολογιστή μας. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα τεχνικό check-up;