Μακροζωία: 6 αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν κατά 73% τον κίνδυνο θανάτου

Οι συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής θεωρούνται συχνά ως το κλειδί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παρόλο που η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση συχνά αναφέρονται ως τα πιο ισχυρά μέσα προστασίας από τη θνησιμότητα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition υποδεικνύει ότι η υιοθέτηση ενός συνόλου υγιεινών συνηθειών μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση έξι υγιεινών συνηθειών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 73%. Τα συμπεράσματα της έρευνας προέκυψαν από τη μελέτη 719.147 βετεράνων ηλικίας 40 έως 99 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ενσωμάτωση των παρακάτω έξι αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μακροζωία σας.

6 αλλαγές για την ενίσχυση της μακροζωίας

  1. Άσκηση
  2. Αποχή από το κάπνισμα
  3. Υγιεινή διατροφή
  4. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
  5. Ύπνος
  6. Κοινωνική ζωή

1. Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά 46%. Η μελέτη θεώρησε τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης εβδομαδιαίως ως το χαμηλότερο όριο για σωματική δραστηριότητα.

2. Αποχή από το κάπνισμα

Μια άλλη σημαντική συνήθεια του τρόπου ζωής ήταν η ζωή χωρίς τσιγάρα. Το να μην έχετε καπνίσει ποτέ μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου.

3. Υγιεινή διατροφή

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή γεμάτη με τρόφιμα φυτικής προέλευσης θα είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 21%, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα πιο υγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης και όχι οποιαδήποτε φυτικά τρόφιμα.

4. Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και η μη συχνή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ήταν ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να προωθήσει τη μακροζωία.

5. Ύπνος

Ο ύπνος αποκατάστασης επτά έως εννέα ωρών βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 19%.

6. Κοινωνική ζωή

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ ήταν οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 5%.

Η μελέτη εξέτασε επίσης παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο εθισμός στα οπιοειδή. Η αποχή από το ένα από τα δύο σχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας κατά 29% και 38%, αντίστοιχα. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαταραχή των οπιοειδών σημείωσε χαμηλότερη βαθμολογία ως επιβλαβής συμπεριφορά από τη σωματική αδράνεια.

Ενώ η συμμόρφωση μόνο με τις έξι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναφέρονται παραπάνω θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 73%, η υιοθέτηση ή η αποχή και από τους οκτώ παράγοντες θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα κατά 87%.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::