Το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης, η γέννηση, μπορεί να έχει και ένα τίμημα σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν έγκυες έδειξαν περισσότερα σημάδια βιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυες στο παρελθόν. Όσες περισσότερες ήταν οι εγκυμοσύνες σε μια γυναίκα, τόσο πιο γρήγορος ήταν ο ρυθμός βιολογικής γήρανσής της.
“Μαθαίνουμε ότι η εγκυμοσύνη έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα”, λέει ο Calen Ryan, συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Columbia στο Mailman School of Public Health. “Δεν είναι όλα κακά, αλλά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία”.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τα αναπαραγωγικά ιστορικά και δείγματα DNA από 1.735 άτομα σε μια μακροπρόθεσμη, συνεχή έρευνα υγείας στις Φιλιππίνες για να διερευνήσουν την επίδραση που έχει η εγκυμοσύνη στη διαδικασία γήρανσης.
Υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικά “επιγενετικά ρολόγια” – γενετικά εργαλεία που υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία με βάση τα πρότυπα μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση DNA (η πιο γνωστή μορφή μεθυλίωσης, σημαντική για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και της επιγενετικής κληρονομικότητας).
Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 825 νεαρές γυναίκες διαπίστωσε ότι κάθε μεμονωμένη εγκυμοσύνη που ανέφερε μια γυναίκα, συνδέθηκε με επιπλέον δύο έως τρεις μήνες βιολογικής γήρανσης και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης έξι ετών εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση στη βιολογική γήρανση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι σχέσεις μεταξύ εγκυμοσύνης και βιολογικής γήρανσης παρέμειναν ακόμη και όταν οι συγγραφείς έλαβαν υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, τη γενετική ποικιλία και το δομημένο περιβάλλον στο περιβάλλον των συμμετεχόντων.
Οι συγγραφείς απέτυχαν να βρουν συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης βιολογικής γήρανσης και του αριθμού των κυήσεων που γεννήθηκαν από 910 ίδιας ηλικίας άνδρες από την ίδια έρευνα για την υγεία..
Τι δήλωσαν οι ερευνητές
Ο Calen Ryan δήλωσε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εγκυμοσύνη επιταχύνει τη βιολογική γήρανση και ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε νεαρές γυναίκες με αυξημένη γονιμότητα. Τα αποτελέσματά μας είναι επίσης τα πρώτα που παρακολουθούν τις ίδιες γυναίκες διαχρονικά, συνδέοντας τις εγκλυμοσύνες κάθε γυναίκας με τις αλλαγές στη βιολογική της ηλικία”.
Ο Ryan τόνισε: “Πολλές από τις αναφερόμενες εγκυμοσύνες στο βασικό μας μέτρο συνέβησαν κατά την ύστερη εφηβεία, όταν οι γυναίκες εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Αναμένουμε ότι αυτό το είδος εγκυμοσύνης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε μια νεαρή μητέρα, ειδικά εάν η πρόσβασή της στην υγειονομική περίθαλψη, πόρους ή άλλες μορφές υποστήριξης είναι περιορισμένη”.
Και πρόσθεσε: “Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τον ρόλο της εγκυμοσύνης και άλλες πτυχές της αναπαραγωγής στη διαδικασία της γήρανσης. Δεν γνωρίζουμε επίσης το βαθμό στον οποίο η επιταχυνόμενη επιγενετική γήρανση σε αυτά τα συγκεκριμένα άτομα θα εκδηλωθεί ως κακή υγεία ή θνησιμότητα δεκαετίες αργότερα στη ζωή“.