Με αυτό το τρικ των 15 δευτερολέπτων θα σταματήσεις το overthinking, σύμφωνα με ψυχίατρο

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της υπερανάλυσης, δηλαδή τις ασταμάτητες, γρήγορες και κουραστικές σκέψεις που γεμίζουν το μυαλό τους και είναι δύσκολο να τις απομακρύνουν.

Ο δρ. Daniel Amen, πιστοποιημένος ψυχίατρος και ειδικός στις εγκεφαλικές απεικονίσεις στην Καλιφόρνια, προτείνει ένα απλό και αποτελεσματικό κόλπο για να επιβραδύνεις αυτές τις σκέψεις. Το τρικ αυτό περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές που βοηθούν στην ηρεμία του εγκεφάλου.

«Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για ενάμισι δευτερόλεπτο, εκπνεύστε για οκτώ δευτερόλεπτα και κρατήστε ξανά για ενάμισι δευτερόλεπτο», εξήγησε ο Amen σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο TikTok. Αυτός ο κύκλος των 15 δευτερολέπτων, αν επαναληφθεί για τρία με τέσσερα λεπτά, τείνει να ηρεμήσει το μυαλό και να μειώσει την υπερένταση.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις στη διαχείριση των σκέψεων
Αν οι αναπνοές δεν βοηθούν αρκετά, ο Amen προτείνει έντονη άσκηση, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, μιας ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση και προσφέρει αίσθηση ευεξίας.

Η ψυχολόγος Fairlee Fabrett από το Νοσοκομείο McLean του Χάρβαρντ, εξηγεί ότι το άγχος είναι συχνά υπεύθυνο για τις έντονες, ακατάπαυστες σκέψεις. «Όσοι δυσκολεύονται με αυτές τις σκέψεις συχνά ανησυχούν συνεχώς για όσα πρέπει να κάνουν, για όσα δεν έχουν γίνει ή για μελλοντικές καταστάσεις, ή επικεντρώνονται υπερβολικά σε γεγονότα του παρελθόντος», αναφέρει η Fabrett.

Όταν αυτές οι σκέψεις σε κατακλύζουν, η συγκέντρωσή σου μειώνεται και νιώθεις παγιδευμένος, κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο το άγχος σου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, εξηγεί η ίδια. Όπως και ο Amen, η Fabrett συστήνει σωματική δραστηριότητα, όπως ένα σετ push-ups ή λίγα jumping jacks, για να απελευθερώσεις το άγχος.

Επιπλέον, προτείνει να αναγνωρίσεις αυτές τις σκέψεις, ώστε να αποκτήσεις έλεγχο πάνω τους, να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου, να αποσπάσεις την προσοχή σου διαβάζοντας ή συνομιλώντας με έναν φίλο και να αφιερώσεις συγκεκριμένο χρόνο για να επεξεργαστείς τις σκέψεις σου.

Η κλινική του Κλίβελαντ τονίζει ότι η υπερανάλυση μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Η ειδική στη συμπεριφορά της ιατρικής ύπνου Michelle Drerup συνιστά πριν τον ύπνο να κάνεις διαλογισμό, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση τεντώνοντας και χαλαρώνοντας κάθε ομάδα μυών, να περιορίσεις τον χρόνο μπροστά στην οθόνη και να γράφεις τις ανησυχίες σου σε ένα ημερολόγιο «ανησυχίας» και τις θετικές σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο «ευγνωμοσύνης».

«Η εστίαση στην ευγνωμοσύνη πριν από τον ύπνο βοηθά το σώμα να ηρεμήσει και φέρνει πιο θετικές σκέψεις», καταλήγει η Drerup.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::