Η μοναξιά σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, δεν είναι απλά μια άσχημη καθημερινότητα για όσους ζουν μόνοι, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, ο Τζέρεμι Γουέλς, ιατρός παθολόγος στην Αγγλία, προέτρεψε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών που ήταν μόνοι να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες προκειμένου να δει αν αυτό θα βελτίωνε την υγεία τους.
Για τις ανάγκες της μελέτης του, επικοινώνησε με 10.000 άτομα τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν το επίπεδο της μοναξιάς τους.
Το ένα τρίτο των ατόμων, δήλωσαν πως ένιωθαν μόνοι. Τα άτομα αυτά προσκλήθηκαν στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε εβδομαδιαία ομαδικά προγράμματα άσκησης για 3 μήνες.
Βασική προϋπόθεση των συναντήσεων αυτών ήταν οι συμμετέχοντες να συναντώνται για τσάι ή καφέ μετά. Σε όσους το ήθελαν, δόθηκαν πληροφορίες και για άλλες κοινωνικές δραστηριότητες που ήταν διαθέσιμες στην περιοχή, όπως π.χ. ομάδες κηπουρικής, χορευτικοί σύλλογοι και χορωδίες.
Ύστερα από αυτήν την παρέμβαση, σημειώθηκε μείωση στα ραντεβού με τον παθολόγο για αυτήν την ομάδα ασθενών κατά 13,6% σε αντίθεση με μια αύξηση της τάξεως του 8,6% των επισκέψεων στο γιατρό μοναχικών ατόμων παρόμοιας ηλικίας σε γειτονική πόλη που δεν συμμετείχαν.
«Είναι πολύ νωρίς για να δούμε την επίδραση τέτοιων πρωτοβουλιών που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και καταπολεμούν τη μοναξιά στα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι θετική», δήλωσε ο Γουέλς.
«Η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας πριν καν αυτά εμφανιστούν είναι ένα βήμα ζωτικής σημασίας και τελικά η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να μοιραστούμε έναν καφέ με τον διπλανό μας», κατέληξε ο ίδιος.