Για πολλά χρόνια, θεωρούνταν ότι μετά τα 20, ο μεταβολισμός μας μειώνεται δραματικά, καθιστώντας δυσκολότερη την απώλεια βάρους και τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο μεταβολισμός – γνωστός και ως ενεργειακή δαπάνη – παραμένει σχετικά σταθερός από τα 20 έως τα 60 έτη, προτού αρχίσει να μειώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 6.400 άτομα, καλύπτοντας την περίοδο από τη γέννησή τους μέχρι τα 95 χρόνια.
Κάθε μελέτη μέτρησε την ενεργειακή δαπάνη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται διπλά σταμπαρισμένο νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να πίνουν έναν ειδικό τύπο νερού, στο οποίο έχει προστεθεί ένας ασφαλής, μη ραδιενεργός δείκτης. Ο δείκτης προσδιορίζει το υδρογόνο και το οξυγόνο που υπάρχουν στο νερό, το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να παρακολουθούν πόσο γρήγορα το σώμα επεξεργάζεται και τα δύο. Στη συνέχεια, λαμβάνονται δείγματα ούρων από κάθε άτομο για να παρακολουθεί τον ρυθμό που έχουν ταξιδέψει και τα δύο στο σώμα. Αυτό δίνει στους ερευνητές ένα ακριβές μέτρο του μεταβολικού ρυθμού ενός ατόμου – την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούσε σε μια μέρα.
Δεν ευθύνεται ο μεταβολισμός που δεν χάνεις κιλά
Η ανάλυση έδειξε ότι η ενεργειακή δαπάνη (μεταβολισμός) αυξήθηκε γρήγορα από τη γέννηση μέχρι το πρώτο έτος. Μετά από αυτό, η ενεργειακή δαπάνη μειώθηκε σταδιακά μέχρι την ηλικία των 20 ετών, οπότε έγινε σταθερή μέχρι την ηλικία των 60 ετών – ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τα 60 η κατανάλωση ενέργειας αρχίζει να μειώνεται. Αυτά τα ευρήματα ήταν παρόμοια ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες – όπως τη σωματική δραστηριότητα και η σύνθεση του σώματος (ποσοστό λίπους ή μυών και βάρος του ατόμου) – που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό ενός ατόμου.
Αυτή η μελέτη βασίζεται στην κατανόηση του ανθρώπινου μεταβολισμού. Η γνώση του πώς μπορεί να αλλάξει ή όχι ο μεταβολισμός μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να είναι σημαντική για να γνωρίζουμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ασθένειες – όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ακόμη και ορισμένοι καρκίνοι.
Ωστόσο, ένα πρόβλημα με τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι δεν έλαβε υπόψη την ενεργειακή πρόσληψη ενός ατόμου. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν το βάρος τους να μεγαλώνει, παρά το γεγονός ότι ο μεταβολισμός τους παραμένει σχετικά ο ίδιος σε όλη τους τη ζωή. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση βάρους δεν είναι αποτέλεσμα επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Μάλλον, είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερης τροφής (ενέργειας) σε σχέση με αυτή που ξοδεύει το σώμα μας.