Οι διαιτολόγοι συνιστούν στα άτομα με διαβήτη και σε όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ασθένεια να προτιμούν μύρτιλα αντί για άλλα είδη φρούτων.
Ο διαβήτης αφορά την ανεπάρκεια παραγωγής ή τη δυσλειτουργία της ινσουλίνης, η οποία αναλαμβάνει τον μετασχηματισμό των σακχάρων από τη διατροφή σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια ινσουλίνης οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα μύρτιλα και γενικά τα βατόμουρα, έχουν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα φρούτα και δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις σακχάρου.
Η Jocelyne Loran, διαβητική διατροφολόγος στο Maryland Charles Regional Medical Center, συνιστά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρων τους ασθενείς της με διαβήτη ή όσους διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση.
Όπως αναφέρει, ο βασικός λόγος είναι ότι μπορούν να αποτρέψουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση των σακχάρων των φρούτων στην κυκλοφορία του αίματος.
Ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών, σε σύγκριση με μια μπανάνα που περιέχει 3,1 γραμμάρια.
Επιπλέον, λέει η Loran, ο κίνδυνος αύξησης του βάρους είναι πολύ χαμηλός ακόμη και αν κάποιος καταναλώνει μεγαλύτερες μερίδες, σε αντίθεση με κάποια άλλα φρούτα – λόγω του πολύ χαμηλού αριθμού θερμίδων.
Ένα φλιτζάνι δίνει μόλις 84 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μπανάνας δίνει περίπου 105 θερμίδες.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής με πολύ λίγες θερμίδες που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να προκαλέσει ύφεση της πάθησης.
Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και μαγγάνιο. Το μαγγάνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά το σώμα να σχηματίσει συνδετικό ιστό και οστά, ενώ συμβάλλει και στην πήξη του αίματος.
Ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Production, Processing and Nutrition διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μύρτιλα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άρα και τον κίνδυνο διαβήτη.
Σύμφωνα με τη Loran, τόσο τα φρέσκα, όσο και τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα μύρτιλα, έχουν ίση διατροφική αξία.
Τα κονσερβοποιημένα βέβαια, είναι πιο πιθανό να έχουν σιρόπι, άρα και πρόσθετη ζάχαρη.
Ακόμη και αυτά όμως, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα σουρωτήρι και να ξεπλύνετε με άφθονο νερό το σιρόπι, προκειμένου να φύγει η ζάχαρη, πριν τα καταναλώσετε.