Ο μεσογειακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, με περιορισμένη πρόσληψη αλατιού και σακχάρων, καθώς και επαρκή σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση. Παρά τις αποδεδειγμένες ευεργετικές επιδράσεις μιας μεσογειακής διατροφής και τρόπου ζωής για την υγεία, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί εκτός της Μεσογείου είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με τους Ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας), Γιάννη Ντάναση και Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείου Αλεξάνδρα), τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης των Maroto-Rodriguez και συνεργατών, που δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, συνοψίζουν την κατάσταση.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), ο οποίος προκύπτει από ένα ερωτηματολόγιο που αφορά τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, για να αναλύσουν τις συνήθειες και την υγεία 110.799 ατόμων ηλικίας 40 έως 75 ετών από τη βρετανική βιοτράπεζα (UK BioBank cohort). Ειδικότερα, αξιολόγησαν την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα, την ξεκούραση και τις κοινωνικές συνήθειες.
Μετά από παρακολούθηση 9 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4.247 άτομα πέθαναν από όλες τις αιτίες – οι 2.401 κατέληξαν από καρκίνο και 731 πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες της κλίμακας MEDLIFE, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής και του κινδύνου θανάτου. Οι ασθενείς που είχαν υψηλότερο βαθμό στην κλίμακα MEDLIFE βρέθηκε να έχουν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερο βαθμό στην κλίμακα MEDLIFE.
Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα και ανά υποκατηγορία της κλίμακας MEDLIFE. Επιπλέον, τα άτομα που είχαν υψηλότερη κλίμακα στις κατηγορίες αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπαυση και τις κοινωνικές συνήθειες εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατόν ακόμα και για τους πληθυσμούς σε περιοχές εκτός της λεκάνης της Μεσογείου να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και να υιοθετήσουν το συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής μέσα στο δικό τους πολιτιστικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατό να επεκταθούν οι θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής και του τρόπου ζωής ευρύτερα.