Νέες παρεμβάσεις για Προσωπικό Γιατρό και ΠΦΥ: Τι αλλάζει στο ΕΣΥ

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη τύπου, στην οποία ανέλυσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και τα σχέδια για το μέλλον, απαντώντας παράλληλα στην κριτική που έχει δεχτεί.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν μισθολογικές αυξήσεις για τους γιατρούς, ενίσχυση του προσωπικού και αύξηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Η ηγεσία του Υπουργείου παρουσίασε επίσης ένα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παρείχε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Η συνέντευξη τύπου, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, είχε ως στόχο την παρουσίαση των «πραγματικών δεδομένων της τελευταίας πενταετίας», ενώ ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις επικείμενες αλλαγές που θα υλοποιηθούν από το 2025 και μετά.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές της αριστεράς, κατηγορώντας τους για καλλιέργεια προπαγάνδας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την κατάρρευση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση του.

Έκανε λόγο για προσπάθεια «υποκινούμενη από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους προκειμένου να δημιουργηθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και το έχει αφήσει στη μοίρα του με σκοπό να το ιδιωτικοποιήσει».

«Η Ελλάδα δεν αφήνει κανέναν μόνο του και αβοήθητο, το ΕΣΥ δεν αφήνει κανέναν μόνο του και αβοήθητο», σημείωσε απορρίπτοντας τις κατηγορίες και χαρακτηρίζοντας «παράλογο να κατηγορούμαστε για κρυφό σχέδιο κατάρρευσης του ΕΣΥ».

Ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού

Στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με βασικό αντικείμενο ρυθμίσεις γύρω από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και όχι μόνο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης ΠΦΥ σε τρία επίπεδα:

  1. Να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους νέους γιατρούς που επιλέγουν Γενική Ιατρική και την Παθολογία, παρέχοντας ισχυρό οικονομικό κίνητρο 30 χιλιάδων ευρώ από 1/1/2025.
  2. Θα προστεθούν 2.500 χιλιάδες Προσωπικοί Γιατροί στο σύστημα, σε επίπεδο δήμου για να βελτιώθει η κάλυψη των πολιτών.
  3. Δημιουργούνται 7 πανεπιστημιακά ΚΥ, που θα απασχολούνται καθηγητές και θα αναλάβουν και τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής, που σημαίνει «3.500 σημεία νοσηλείας κατ’ οίκον».

Σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του Προσωπικού Ιατρού ενισχύεται για πρώτη φορά και η κάλυψη ιατρικών αναγκών παιδιών, καθώς πάνω από 500 χιλιάδες παιδιά θα καλυφθούν δωρεάν. «Πρόκειται για το 1/3 των παιδιών στη χώρα και στόχος είναι να επεκταθεί», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, έως τέλος του μήνα επόμενη φάση για τον τράχηλο καρκίνου μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση για τον εμβολιασμό για COVID και γρίπη που από εφέτος επεκτείνονται και στα φαρμακεία. Σημείωσε, δε, πως πλέον αποζημιώνεται και το εμβόλιο του RSV.

Θεμιστοκλέους: Αύξηση 10% του προσωπικού και ενίσχυση του μισθολογικού

Στοιχεία για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ παρουσίασε ο Υφυπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως είναι ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.

«Αν το ΕΣΥ δεν λειτουργούσε θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία. Δεν θα μπορούσε κανείς με κανένα σύστημα προπαγάνδας δεν θα μπορούσε να το κρύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο Υφυπουργός καταγράφεται αύξηση περίπου 10% στο προσωπικό σε όλους τους κλάδους. «Στον Ευαγγελισμό προστέθηκαν 165 γιατροί και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 190», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ωστόσο πως όντως υπάρχουν και τμήματα νοσοκομείων που έχουν λιγότερους γιατρούς.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, άλλωστε, πως οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη, με τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει πως νέοι γιατροί δεν επιλέγουν κάποιες ειδικότητες και επιπλέον, οι διαδικασίες του δημοσίου, μέσω ΑΣΕΠ, καθυστερούν οπότε επιλέγεται επικουρικό προσωπικό.

«Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να απολογηθούμε, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να το λύσουμε» σημείωσε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε πως έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις.

Περίπου 125 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν τα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ μόνο το 2024, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους. Από το 2022 μέχρι σήμερα, δε, έχουν γίνει δράσεις για την ενίσχυση των γιατρών στο ΕΣΥ της τάξης των 279 εκατ. ευρώ.

Βάσει στοιχείων που παρουσίασε, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους καταγράφεται:

  • Αύξηση του βασικού μισθού των ιατρών του ΕΣΥ κατά 70 ευρώ ήτοι μια συνολική ενίσχυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση της αμοιβής για τις εφημερίες κατά 20%, ήτοι συνολικά 45 εκατ. ευρώ
  • Προστέθηκε κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε άγονες περιοχές ύψους από 200 έως 600 ευρώ (συνολική ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ)
  • Προχώρησε η αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών 22% (από τον Ιανουάριο του 2025) η οποία συνολικά αποτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ.

Αυξημένος κατά 481 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε σχέση με το 2023, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως «κάποιες από τις αντιδράσεις που βλέπεται είναι επειδή ,μαζεύεται το σύστημα, μαζεύεται η κακοδιαχείριση».

Συνολικά 980 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία φέτος έναντι το 2023.

Μεταξύ των σημαντικών παρεμβάσεων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε και την κατάθεση του προϋπολογισμού του κάθε νοσοκομείου στην αρχή του έτους.

Επιπλέον, από το 2025 οι πληρωμές των νοσοκομείων θα γίνονται ανάλογα με το παραγόμενο έργο. «Θα αλλάξει όλο το σύστημα, για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας στον ασθενή», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως έχουν ήδη γίνει έλεγχοι στο 40% των νοσοκομείων της χώρας και έχουν γίνει συστάσεις όπου χρειάζεται, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως γίνεται «στοχευμένη δουλειά για να βελτιωθούμε».

Ο Υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά έργα προϋπολογισμού 1,82 δισ. ευρώ για 12 δράσεις.

Ειδικότερα:

  • 2 δράσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Τομέα Υγείας 372,6 εκατ. ευρώ
  • 4 δράσεις για την Ανακαίνιση και τον Εκσυγχρονισμό Υποδομών Υγείας 655,6 εκατ. ευρώ
  • 1 δράση για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» 469,1 εκατ. ευρώ
  • 2 δράσεις για την Αναβάθμιση και τις Οργανωτικές Μεταρρυθμίσεις Υπηρεσιών Υγείας 20,5 εκατ. ευρώ

Απογευματινά χειρουργεία και σε ιδιώτες

Η λίστα χειρουργείων έχει πλέον αναμορφωθεί κι έχει οργανωθεί καλύτερα μέσω ενός κεντρικού συστήματος και πλέον θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να παρακάμπτεται, ενώ σύντομα αναμένεται να εγκριθούν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε έγιναν 150 χιλιάδες επαφές με τους πολίτες, τηλεφωνικά. «Εκκαθαρίστηκε η λίστα του υπουργείου, έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα και πλέον ανά κλινική μπορούμε να βλέπουμε τι αναμονή υπάρχει» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, δε, πως σταδιακά, χάρις στο σύστημα, ο πολίτης θα είναι τρομερά δύσκολο να παρακάμπτει τη σειρά, στο πλαίσιο πάντα των αναγκών της ιατρικής επιστήμης.

Όταν θα τα ανακοινωθούν επίσημα και θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα βγει και real time η ενιαία λίστα χειρουργείων στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αναμονή άνω των 4 ετών για ψυχρά χειρουργεία.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια από την περασμένη εβδομάδα. Αναμένεται όμως η εσωτερική διαδικασία της ευρωπαϊκής επιτροπής.

«Έπεσα παντελώς έξω στο πόσο θα επηρέαζαν οι ευρωπαϊκές εκλογές τις διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας γιατί το εργαλείο των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων δεν υλοποιήθηκε νωρίτερα.

«Τα 51 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ για τα απογευματινά χειρουργεία παραμένουν τα ίδια. Οι εκτιμήσεις της κατανομής διακυμαίνονται», διευκρίνισε.

Μάλιστα, σημείωσε πως τα χειρουργεία αυτά θα γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές κλινικές.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προβλέπεται κάποια χρήματα να κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές εφόσον δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εξετάζεται και η παροχή voucher για χειρουργεία όπως για καταρράκτη για χρήση και σε ιδιωτικά. «Όλα αυτά θα είναι δωρεάν για τον πολίτη», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::