Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1.000 παιδιά κάτω των 16 ετών στη χώρα μας πάσχουν από Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα, ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες χώρες παγκοσμίως. Αυτά τα νοσήματα αποτελούν μια κατηγορία σπάνιων χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επιμένουν για πολλά χρόνια, συχνά συνεχίζοντας και στην ενήλικη ζωή.
Τι είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα;
Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διαρκή φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα βασικά συμπτώματα αυτής της φλεγμονής είναι πόνος, οίδημα και μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης. Ο όρος «ιδιοπαθής» υποδηλώνει ότι η αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη, ενώ το «νεανική» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 16 ετών.
Στοχευμένη Θεραπεία
Η θεραπεία της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα συγκεκριμένα συμπτώματα, την ηλικία και τη συνολική κλινική κατάσταση του παιδιού. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη ο τύπος της νόσου και η σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης.
Ένα σχέδιο θεραπείας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο παιδί, σύμφωνα με την διεπιστημονική ομάδα υγείας. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα καθολικά, γι’ αυτό η συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνεργασία με τον παιδορευματολόγο καθώς επίσης, όπου χρειαστεί, να περιλαμβάνει και τον ορθοπεδικό, τον φυσιοθεραπευτή, τον ψυχολόγο, τον επισκέπτη υγειας και άλλους επαγγελματίες υγείας σύμφωνα με την κατάσταση.
Η επιστήμη έχει κάνει μεγάλο άλμα σχετικά με τα θεραπευτικά σχήματα για τις νεανικές αρθρίτιδες. Ακόμα όμως έχουμε πολύ δρόμο μιας και αρκετά απο τα φάρμακα που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια ειναι περιορισμένα για τα παιδιά που πάσχουν απο κάποιο νεανικό ρευματικό νόσημα.
Ο στόχος της θεραπείας ειναι ο περιορισμός της φλεγμονής, του πόνου και των παραμορφώσεων καθως και η διατήρηση της λειτουργίας των αρθρωσεων για μια ποιοτικότερη ζωή του παιδιού στην καθημερινότητά του.
Ορισμενα όργανα οπως τα μάτια και η καρδιά μπορει να επηρεαστούν απο το νόσημα. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ελέγχονται συχνά.