Όλοι οι φόβοι και οι δισταγμοί είναι στο μυαλό μας. Εκείνο θέτει τα όρια της επιτυχίας ή της αποτυχίας κι αυτό μπορεί να αλλάξει με μία κίνηση λένε οι νευροεπιστήμονες.
Οι καθημερινές μας συνήθειες και προγράμματα διατηρούν την εγκεφαλική σου δύναμη ακμαία. Το αίμα που διοχετεύεται στον εγκέφαλο μεταφέρει οξυγόνο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσει να λειτουργεί και να λειτουργεί καλά. Παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος περιλαμβάνει μόνο το 2% του σώματος, καταναλώνει περίπου το 20% της παροχής οξυγόνου του, επομένως η εφαρμογή καθορισμένων μοτίβων εξοικονομεί ενέργεια για άλλες εργασίες.
Ενώ λειτουργεί μέρα και νύχτα για να μας κρατήσει ζωντανούς, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί πολύ οξυγόνο στους δισεκατομμύρια αυτοκινητόδρομους, δρόμους και ράμπες που χρειάζονται καθημερινή συντήρηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατήρηση της ενέργειας είναι σημαντική για τον εγκέφαλο και μας δυσκολεύει να αλλάξουμε τη ρουτίνα και τις συνήθειές μας.
Ωστόσο, ο εγκέφαλος χρειάζεται να αναπτύξει νέες συνήθειες για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά είναι απρόθυμος να καταναλώσει βραχυπρόθεσμη ενέργεια για να το κάνει. Πρέπει εσύ να το κάνεις να συμβεί.
Πώς θα γίνεις αφεντικό του μυαλού σου
Ένας τρόπος για να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια είναι να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις τον εγκέφαλό σου σαν έναν μυ που αξίζει γυμναστήριο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όλα τα είδη άσκησης και κίνησης κάνουν το αίμα και το οξυγόνο να ρέουν στον εγκέφαλο.
Αντίθετα, το αδιάκοπο κάθισμα, η μη κίνηση και η μη μάθηση κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτό σχετίζεται με την ντοπαμίνη, μια από τις χημικές ουσίες που μας βοηθούν να κινηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι ξέρουμε πώς είναι να ξεκινάς ένα επεισόδιο στο Netflix και να καταλήγεις στον καναπέ για τρεις ώρες. Όσο λιγότερο κινείσαι, τόσο λιγότερο θέλεις να κινείσαι γιατί μειώνεται η ποσότητα της ντοπαμίνης.
Άλλαξέ τον
Για να καταλάβεις ότι μπορείς να γίνεις το αφεντικό του εαυτού σου μπορείς να αποδείξεις τη δύναμη που έχει η στάση του σώματός σου να αλλάζει τον εγκέφαλό σου και τη διάθεσή σου. Κάνε το εξής: γύρε τους ώμους σου προς τα εμπρός. Τώρα κάνε το αντίθετο: σπρώξε τους προς τα πίσω και πάρε μια βαθιά ανάσα. Τι παρατηρείς ως αποτέλεσμα;
Πρόσθεσε και άλλες κινήσεις: σήκωσε τα χέρια σου ψηλά, κάνε κλικ στα δάχτυλά σου, κούνησε τα δάχτυλα των ποδιών σου, πήγαινε μια βόλτα, γέλα, ενεργοποίησε τον εγκέφαλό σου με ένα παιχνίδι. Γενικά, προσπάθησε να κάνεις ένα νέο πράγμα κάθε μέρα.
Βέβαια οι πιθανές δικαιολογίες μπορεί να ξεπηδούν στο μυαλό σου τώρα: “Δεν μου αρέσει να παίζω εγκεφαλικά παιχνίδια” ή “Είμαι πολύ μεγάλη για άσκηση”. Δεν είμαστε ποτέ πολύ μεγάλοι για να κινηθούμε και να ασκηθούμε.
Έχεις μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσεις νέες συνήθειες και ρουτίνες για να είσαι πιο ευτυχισμένη και υγιής, βοηθώντας τον εγκέφαλό σου να σε βοηθήσει. Ξεκινά με το να γίνεις το αφεντικό του εγκεφάλου σου. Σαν παλιό πικάπ, μερικές φορές η βελόνα κολλάει στο ίδιο τραγούδι. Η διάνοιξη μιας νέας οδού απαιτεί καθημερινή εξάσκηση – και αυτό είναι μια πρόκληση.
Ωστόσο, μπορείς να δημιουργήσεις ένα νέο τραγούδι. Και το πρώτο μέρος για να ξεκινήσεις είναι να μετακινήσεις τη βελόνα από τον παλιό δίσκο και να τον βάλεις σε ένα νέο αυλάκι. Έχεις αναρωτηθεί ποιο θα είναι αυτό το νέο τραγούδι;