Πόσο συχνά ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας με την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα; Αν η ανάγκη για ουρήσεις το βράδυ σας ενοχλεί, ειδικά αν δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε, ίσως να αντιμετωπίζετε μια κατάσταση που ονομάζεται νυκτουρία. Αυτή η πάθηση επηρεάζει περίπου το 40% των ενηλίκων ηλικίας από 18 έως 79 ετών, σύμφωνα με έρευνες, και συνήθως αναπτύσσεται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου.
«Εάν η νυκτουρία ξεκινήσει ξαφνικά και οι επισκέψεις στην τουαλέτα κάθε νύχτα γίνονται πολύ συχνές ή υπάρχει ενούρηση στο κρεβάτι, αυτό μπορεί να κρύβει μια σοβαρή αιτία, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI) ή σπανιότερα κάτι πιο σοβαρό», λέει η Δρ Deborah Lee του Dr Fox Online Pharmacy. Yahoo UK.
«Τόσο ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης όσο και ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία», επισημαίνει.
Επιπτώσεις της νυκτουρίας στην υγεία
Ακόμη και όταν εξελίσσεται αργά, η νυκτουρία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και καρκίνου.
«Το να έχετε επτά ώρες τη νύχτα καλής ποιότητας ύπνο είναι υψίστης σημασίας για την υγεία σας», εξηγεί η Δρ Lee , προσθέτοντας ότι οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του ύπνου REM.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του ύπνου, επεξεργαζόμαστε τις αναμνήσεις και μαθαίνουμε διαδικαστικές δεξιότητες, όπως να εκτελούμε νέες εργασίες», λέει.
«Ο ύπνος REM είναι σημαντικός για την επίλυση προβλημάτων. Υποστηρίζει, επίσης, την εγρήγορση. Επομένως, η απώλεια του ύπνου REM επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τις αναμνήσεις μας. Η έλλειψη ύπνου REM σημαίνει ότι ξυπνάτε λιγότερο ανανεωμένοι τα πρωινά, αισθάνεστε λιγότερο ότι είστε σε εγρήγορση, που σημαίνει ότι τα ατυχήματα είναι πιο πιθανά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και κατάγματα».
Συνήθεις αιτίες νυκτουρίας
Η νυκτουρία προκαλείται συχνά από κάτι τόσο απλό, όπως η κατανάλωση πάρα πολλών υγρών κοντά στην ώρα του ύπνου, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες υποκείμενες παθήσεις, όπως:
- Διαβήτης – τύπου 1, τύπου 2 και κύησης
- Καρδιακά προβλήματα
- Οίδημα (πρήξιμο) που επηρεάζει τα κάτω άκρα
- Διαταραχές ύπνου – συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
- Φάρμακα – όπως διουρητικά, λίθιο και υψηλές δόσεις βιταμίνης D
- Υπερβολική λήψη καφεΐνης ή αλκοόλ, ειδικά κοντά στην ώρα του ύπνου
- Μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι
- Απόφραξη της ουροδόχου κύστης, όπως ένας διευρυμένος προστάτης
- Υπερδραστήρια/ευερέθιστη κύστη
- Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος
- Διάμεση κυστίτιδα
- Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
- Εμμηνοπαυσιακή ανεπάρκεια οιστρογόνων
- Πρόπτωση μήτρας
- Μετά από γυναικολογική επέμβαση
- Πίεση στον νωτιαίο μυελό, λόγω σπονδυλικής στένωσης ή νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης
Πώς να μειώσετε τη νυκτουρία
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε πρώτα, εάν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, τότε θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας – ειδικά εάν αυτό είναι ένα νέο σύμπτωμα.
«Θα αποκλείσει κοινές παθήσεις όπως ο διαβήτης, μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή νεφρική νόσο και θα σας συμβουλεύσει για το πώς να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας», εξηγεί η γιατρός.
Ακολουθούν ορισμένες άλλες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να μειώσετε τα συμπτώματα της νυκτουρίας.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο
- Περιορίστε τα υγρά
- Τακτική άσκηση
- Σκεφτείτε μήπως πρέπει να χάσετε βάρος
- Μειώστε την πρόσληψη αλατιού
- Κάντε ασκήσεις πυελικού εδάφους
1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο
«Κρατήστε ένα γραπτό αρχείο για το πόσο είχατε να πιείτε και πότε, σε μια περίοδο επτά ημερών», συμβουλεύει. Επίσης, καταγράψτε πόσο συχνά έπρεπε να σηκώνεστε για να ουρήσετε τη νύχτα. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα μοτίβο που θα σας δώσει μια βάση για να κάνετε βελτιώσεις.
2. Περιορίστε τα υγρά
Η Δρ Λι συνιστά την αποφυγή οποιωνδήποτε ποτών τις δύο ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά εάν περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ.
«Η καφεΐνη δεν συνιστάται μετά τις 6 το απόγευμα», προσθέτει. «Και τα δύο είναι διουρητικά και θα σας αναγκάζουν να πηγαινοέρχεστε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
3. Τακτική άσκηση
Η αρκετή σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες που κάνουν τουλάχιστον μία ώρα σωματικής άσκησης την εβδομάδα έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νυκτουρία και 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή νυκτουρία.
4. Σκεφτείτε μήπως πρέπει να χάσετε βάρος
Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συνδέεται στενά με τη νυκτουρία για διάφορους λόγους. Η αυξημένη ποσότητα ενδοκοιλιακού λίπους ασκεί αυξημένη σωματική πίεση στην ουροδόχο κύστη», εξηγεί η ειδικός. Στους άνδρες, η παχυσαρκία σχετίζεται με τη διόγκωση του προστάτη που προκαλεί νυκτουρία. Ωστόσο, η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα της νυκτουρίας.
5. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων καταναλώνει περισσότερο από τη διπλάσια ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αλατιού», εξηγεί η γιατρός. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού είναι επίσης αιτία νυκτουρίας, επειδή το υπερβολικό αλάτι σε κάνει να διψάς, οπότε πίνεις περισσότερο.
6. Κάντε ασκήσεις πυελικού εδάφους
Για τις γυναίκες, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους ή Kegel έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας κύστης.