Ο νεανικός διαβήτης, γνωστός και ως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Αν και η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους σε περιβαλλοντικούς και λοιμώδεις παράγοντες, όπως ο ιός κοξάκι και η πρώιμη σίτιση με αγελαδινό γάλα.
📌 Ο ρόλος του ιού κοξάκι
Ο ιός κοξάκι ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών και είναι ευρέως διαδεδομένος, κυρίως σε παιδιά. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη του, ιδίως ο Coxsackie B1 και B4, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο πάγκρεας. Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση φαίνεται πως μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων, οδηγώντας σταδιακά στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 1.
Η θεωρία αυτή ενισχύεται από ευρήματα αντισωμάτων κατά του ιού σε παιδιά που αργότερα διαγνώστηκαν με τη νόσο, καθώς και από μελέτες σε πειραματόζωα.
🍼 Πρώιμη εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος
Η σίτιση των βρεφών με γάλα αγελάδας πριν τους 12 μήνες έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεανικού διαβήτη. Ορισμένες πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, όπως η βοβίνη λευκωματίνη ορού, μπορεί να «μπερδέψουν» το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, πυροδοτώντας διασταυρούμενες αντιδράσεις με τα κύτταρα του παγκρέατος.
Η πρακτική σύσταση πολλών παιδιάτρων είναι να αποφεύγεται το αγελαδινό γάλα ως κύριο γάλα πριν την ηλικία του 1 έτους, δίνοντας έμφαση στον θηλασμό και στη σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών.
🔍 Συμπερασματικά
Αν και ο διαβήτης τύπου 1 παραμένει μια σύνθετη νόσος με πολλαπλά αίτια, τα δεδομένα δείχνουν ότι ιογενείς λοιμώξεις όπως ο ιός κοξάκι και διατροφικοί παράγοντες όπως το αγελαδινό γάλα μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην εκδήλωσή του. Η πρόληψη και η πρώιμη αναγνώριση παραγόντων κινδύνου είναι καίρια για την προστασία της παιδικής υγείας.