Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει συνδεθεί με διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου. Όμως, πού κατατάσσεται ο τόνος σε κονσέρβα; Είναι κι αυτός επεξεργασμένο κρέας; Η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.
Τι σημαίνει “επεξεργασμένο κρέας”;
Επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει υποστεί αλλοιώσεις μέσω καπνίσματος, αλατίσματος, ζύμωσης ή προσθήκης συντηρητικών, για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής ή να ενισχυθεί η γεύση του. Παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων είναι το ζαμπόν, τα λουκάνικα, και τα αλλαντικά.
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι επεξεργασμένο;
Ο τόνος σε κονσέρβα δεν εμπίπτει στον ίδιο ορισμό με τα επεξεργασμένα κρέατα. Παρότι συσκευάζεται και συχνά συντηρείται σε λάδι, νερό ή άλμη, η επεξεργασία που υφίσταται είναι ελάχιστη. Ο τόνος μαγειρεύεται, καθαρίζεται και συσκευάζεται, χωρίς την προσθήκη χημικών συντηρητικών ή άλλων διαδικασιών που να τον κατατάσσουν στα “επεξεργασμένα κρέατα”.
Διατροφικά οφέλη του τόνου σε κονσέρβα
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών όπως η Β12 και ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος και το σελήνιο.
Πιθανοί προβληματισμοί
Παρόλο που ο τόνος σε κονσέρβα είναι θρεπτικός, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. Η περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να είναι υψηλή, ειδικά στις εκδοχές με άλμη. Επιπλέον, λόγω της πιθανής συγκέντρωσης υδραργύρου, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από εγκύους και παιδιά.
Η τελική απάντηση
Ο τόνος σε κονσέρβα δεν θεωρείται επεξεργασμένο κρέας σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι μια θρεπτική επιλογή, ιδανική για ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να επιλέγετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και να τον καταναλώνετε με μέτρο.