Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι το πλαστικό και το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων. Γνωρίζατε, όμως, ότι ορισμένες τροφές μπορεί να γίνουν τοξικές αν τις ξαναζεστάνετε;
Στη σύγχρονη εποχή, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, χάρη στην ευκολία και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να ζεστάνει ένα γεύμα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνο να τις αναθερμάνετε σε αυτόν.
Αρχικά, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνει το φαγητό ομοιόμορφα, κάτι που σημαίνει ότι τα βακτήρια που πιθανώς υπάρχουν στο φαγητό μπορεί να επιβιώσουν. Επιπλέον, υπό ορισμένες συνθήκες, τα μικροκύματα μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή τοξικών ουσιών, ορισμένες από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αποφύγετε να ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων τις παρακάτω έξι τροφές:
Οι 6 τροφές
- Βραστά αυγά
- Μητρικό γάλα
- Επεξεργασμένο κρέας
- Ρύζι
- Πράσινα λαχανικά
- Κοτόπουλο
1. Βραστά αυγά
Είτε το έχετε καθαρίσει από τα τσόφλια είτε όχι, όταν ένα βρασμένο αυγό μπει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία μέσα του διογκώνεται σε υπερβολικό βαθμό, μέχρι που το αυγό μπορεί να… εκραγεί. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι δεν θα σκάσει μέσα στον φούρνο αλλά μετά, στο πιάτο σας όταν το βγάλετε.
2. Μητρικό γάλα
Πολλές μητέρες παγώνουν και αποθηκεύουν το γάλα τους για μελλοντική χρήση, δεν πρέπει όμως να το ζεσταίνουν μετά στον φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικροκύματα ψήνουν ένα πιάτο φαγητού ανομοιόμορφα, έτσι και με το μητρικό γάλα, το οποίο σε άλλα σημεία θα ζεσταθεί και σε άλλα θα μείνει παγωμένο. Αυτό είναι επικίνδυνο για τον λαιμό ενός νεογνού. Αν πρέπει αναγκαστικά να το ζεστάνετε στα μικροκύματα, αφήστε το μερικά λεπτά να κρυώσει λίγο πριν καταναλωθεί.
3. Επεξεργασμένο κρέας
Το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά, περιέχει διάφορα χημικά και συντηρητικά που βοηθούν στην επέκταση της ημερομηνίας λήξης του. Δυστυχώς, αν αναθερμάνετε τα αλλαντικά στα μικροκύματα, οι ουσίες αυτές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Σύμφωνα με μία έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Food Control, τα μικροκύματα βοηθούν στην παραγωγή κάποιων ουσιών που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες.
4. Ρύζι
Κι όμως, το να ζεσταίνετε το ρύζι στα μικροκύματα, μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι είναι πόλος έλξης ενός πολύ ανθεκτικού βακτηρίου που λέγεται Bacillus cereus. Η θερμότητα σκοτώνει αυτό το βακτήριο, αλλά η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή τοξικών σπόρων, σύμφωνα με το International Journal of Food Microbiology. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όταν το ρύζι βγει από τον φούρνο μικροκυμάτων και αφεθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, οι σπόροι αυτοί πολλαπλασιάζονται και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, διάρροια ή ναυτία, αν το καταναλώσετε.
5. Πράσινα λαχανικά
Αν σας έχει περισσέψει από προηγούμενο γεύμα λίγο σέλερυ, λάχανο ή σπανάκι, και θέλετε να τα φάτε την επόμενη μέρα, καλό θα είναι να τα ζεστάνετε σε κανονικό φούρνο και όχι μικροκυμάτων. Αν ζεσταθούν σε μικροκύματα μπορούν να δημιουργηθούν νιτρικά και να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.
6. Κοτόπουλο
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων, είναι ότι η θερμότητα που παράγουν, δεν σκοτώνει πάντα όλα τα βακτήρια, επειδή τα μικροκύματα ζεσταίνουν κυρίως την εξωτερική και όχι στην εσωτερική πλευρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνετε τα βακτήρια και να παθαίνετε τροφική δηλητηρίαση, ή ακόμα και σαλμονέλα αν ξαναζεσταίνετε κοτόπουλο. Πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένο για να είναι ασφαλές, και τα μικροκύματα δεν το καταφέρνουν αυτό.