Εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη της μεσογειακής διατροφής πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως προστατεύει και από την εμφάνιση υπέρτασης. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία ευρήματα δημοσιεύθηκαν από μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Επιστημών Υγείας και Εκπαίδευσης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από παρακολούθηση δεδομένων 20 ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Clinical Nutrition.
Η υπέρταση είναι μια κατάσταση όπου το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών με μεγάλη δύναμη, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά. Μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης 130/80 mm Hg (ή αυτό που λέμε “13 η μεγάλη και 8 η μικρή”) και πάνω, θεωρείται υψηλή.
Η μεσογειακή διατροφή περιγράφει το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο των χωρών που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, υγιεινών ελαίων και μέτριων ποσοτήτων ψαριών και θαλασσινών.
Πώς έγινε η ελληνική έρευνα
Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης αξιολόγησαν 3.042 συμμετέχοντες που δεν είχαν υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης το 2002. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν, επίσης, καμία καρδιαγγειακή νόσο και πήραν ερωτήθηκαν σχετικά, ώστε οι ερευνητές να κατανοήσουν τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Αξιολογήθηκαν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης, σωματικού βάρους και αρτηριακής πίεσης όλων των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τους συμμετέχοντες για άλλες παραμέγτρους, όπως η ανάπτυξη υπέρτασης, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Οι συμμετέχοντες στην ομάδα με το χαμηλότερο MedDietScore, που υποδηλώνει φτωχότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν ποσοστό υπέρτασης 35,5%.
- Η ομάδα με ενδιάμεση βαθμολόγηση MedDietScore είχε ποσοστό υπέρτασης 22,5%.
- Αντίθετα, η ομάδα με το υψηλότερο MedDietScore, που αντικατοπτρίζει την καλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχε ποσοστό επίπτωσης υπέρτασης 8,7%.
“Η πιο αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται για πολλά χρόνια, σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης”, έγραψαν οι ερευνητές.