Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση υπερβολικού ουρικού οξέος, το οποίο σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις.
Το σώμα παράγει ουρικό οξύ κατά την διάσπαση των πουρινών, που είναι ουσίες που βρίσκονται σε πολλές τροφές.
Ένας τρόπος για να διαχειριστείτε την ουρική αρθρίτιδα είναι να μειώσετε το επίπεδο του ουρικού οξέος και, συνεπώς, την κατανάλωση πουρινών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, αν και η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ουρικού οξέος από τον οργανισμό σας, η επίδραση αυτή είναι περιορισμένη σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
Κανένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα δεν θα αποτρέψει πλήρως τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, αλλά μια προσεκτική διατροφή θα σας βοηθήσει να:
- φτάσετε σε ένα υγιές βάρος
- ορίσετε και να τηρήσετε καλές διατροφικές συνήθειες
- περιορίσετε τις πλούσιες σε πουρίνες τροφές
- προσθέσετε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος
Ουρική αρθρίτιδα: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να ρίξετε το ουρικό οξύ
Παραλείψτε τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, για να μειώσετε τις πιθανότητες έξαρσης.
Θα πρέπει να μείνετε μακριά από:
- μπύρες και οινοπνευματώδη από δημητριακά (όπως βότκα και ουίσκι)
- κόκκινο κρέας, αρνί και χοιρινό
- κρέατα οργάνων, όπως συκώτι, νεφρά και αδενώδη κρέατα όπως το πάγκρεας (γλυκάδια)
- θαλασσινά και ειδικά οστρακοειδή και αρθρόποδα, όπως γαρίδες, αστακό, μύδια, αλλά και γαύρο και σαρδέλες
- προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, όπως αναψυκτικά και μερικοί χυμοί, δημητριακά, παγωτό, καραμέλες και γρήγορο/πρόχειρο φαγητό
Ουρικό οξύ: Οι καλύτερες τροφές σε μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας
Επιλέξτε τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες όπως:
- χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά (και μη-)προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το γάλα
- φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο και δημητριακά
- υγιεινά λίπη και έλαια, όπως το ελαιόλαδο
- πατάτες, ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά
- αυγά (με μέτρο)
- κρέατα όπως ψάρια, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας με μέτρο (100-170 γραμμάρια την ημέρα)
- λαχανικά: μπορεί να δείτε λαχανικά όπως το σπανάκι και τα σπαράγγια στην λίστα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά έρευνες δείχνουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα ή κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας
Ουρικό οξύ: Τι γίνεται με άλλα ποτά
Τα τρόφιμα δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το ουρικό οξύ. Σημασία έχει και το τι πίνετε.
Τι να πίνετε:
Είναι καλή ιδέα να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά θα πρέπει να είναι νερό. Η βιταμίνη C (π.χ. χυμός πορτοκαλιού) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του ουρικού οξέος, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης ότι η υψηλή φρουκτόζη σε πολλούς χυμούς μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Επομένως πίνετε χυμούς με μέτρο και μόνο αν είναι φρέσκοι. Ο καφές με καφεΐνη μπορεί επίσης να μειώσει το ουρικό οξύ, αρκεί να μην το παρακάνετε.
Τι να ΜΗΝ πίνετε:
Μείνετε μακριά από ζαχαρούχα ποτά όπως αναψυκτικά και μη-φρέσκους χυμούς φρούτων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ. Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να μάθετε τι είναι σωστό για εσάς.
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ποσότητας ουρικού οξέος στο σύστημά σας, αλλά μπορεί να χρειάζεστε φάρμακα, για να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας για όλες τις θεραπευτικές επιλογές.