Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό κατά την πέψη τροφών πλούσιων σε πουρίνες. Όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα ανεβαίνουν υπερβολικά, μπορεί να οδηγήσουν σε πάθηση που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα ή να συμβάλλουν σε πέτρες στα νεφρά. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ουρικού οξέος, γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες τροφές βοηθούν και ποιες επιδεινώνουν την κατάσταση.
Οι καλύτερες τροφές για μείωση του ουρικού οξέος
-
Φρούτα και λαχανικά
Ιδιαίτερα τα κεράσια, τα μούρα, τα μήλα και το μπρόκολο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος. -
Ολικής άλεσης δημητριακά
Ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης υποστηρίζουν τη σωστή πέψη και μειώνουν τη συσσώρευση ουρικού οξέος. -
Νερό
Η καλή ενυδάτωση βοηθά στην αποβολή του ουρικού οξέος μέσω των ούρων. Συνιστώνται τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. -
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Το γιαούρτι και το γάλα μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και προστατεύουν τις αρθρώσεις.
Οι χειρότερες τροφές για το ουρικό οξύ
-
Κόκκινο κρέας και εντόσθια
Τα κόκκινα κρέατα, το συκώτι, τα νεφρά και άλλες πηγές πουρίνης αυξάνουν το ουρικό οξύ. -
Θαλασσινά
Καρκινοειδή, γαρίδες και ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός είναι πλούσια σε πουρίνες. -
Αλκοόλ
Ιδιαίτερα η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν την παραγωγή ουρικού οξέος και εμποδίζουν την αποβολή του. -
Ζαχαρούχα ροφήματα και γλυκά
Η φρουκτόζη που περιέχουν τα αναψυκτικά αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
Συμβουλές για έλεγχο ουρικού οξέος
-
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
-
Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και θαλασσινών.
-
Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά.
-
Κρατήστε υγιές βάρος και ασκηθείτε τακτικά.
Συμπέρασμα
Ο έλεγχος του ουρικού οξέος περνά μέσα από τη σωστή διατροφή. Ενσωματώνοντας τις κατάλληλες τροφές και αποφεύγοντας αυτές που το ανεβάζουν, μπορείτε να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.