Οι καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Οι παρακάτω τροφές δεν θα βοηθήσουν απλώς στην προστασία του εντέρου σας, αλλά θα σας προσφέρουν επίσης μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Ας δούμε ποιες είναι οι 7 τροφές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου.

Αν και το λεπτό έντερο έχει τον κύριο ρόλο στην πέψη, το παχύ έντερο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο απορροφώντας την υγρασία από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Στην ουσία, το παχύ έντερο ανακυκλώνει το νερό στο σώμα σας για να σας διατηρεί ενυδατωμένους, ενώ ταυτόχρονα συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως το παχύ έντερο έχει κρίσιμη σημασία για την υγεία σας και πρέπει να το φροντίζετε.

Όπως το φαγητό επηρεάζει τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες σας, έτσι επηρεάζει και το παχύ έντερο. Για να το διατηρήσετε υγιές, πρέπει να καταναλώνετε τις κατάλληλες τροφές. Εάν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ακολουθούν οι τροφές που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του εντέρου σας:

1. Κινόα και καστανό ρύζι
2. Φασόλια και φακές
3. Τσία
4. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο
5. Σολομός, σαρδέλες και πέστροφες
6. Γιαούρτι
7. Αμύγδαλα

1. Κινόα και καστανό ρύζι
Ξεκινήστε τη διατροφή σας επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης, όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Οι ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και η κινόα, αποτελούν μια εξαιρετική βάση. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τις ιδανικές για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Καταναλώνοντας 3 μερίδες τέτοιων τροφών καθημερινά, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%, σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

2. Φασόλια και φακές

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, αποτελούν επίσης τροφές γεμάτες με φυτικές ίνες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν μικρές ποσότητες.

3. Τσία

Τρώγοντας δύο κουταλιές της σούπας σπόρους τσία, επωφελείστε με 10 γραμμάτια φυτικών ινών, δηλαδή, το 40% των ημερήσιων αναγκών σας. Προτείνεται να στοχεύετε στα 25-35 γραμμάρια την ημέρα. Ο λόγος που οι φυτικές ίνες είναι τόσο ωφέλιμες, είναι το γεγονός ότι βοηθούν στις κενώσεις και στην απαλλαγή από του οργανισμού από άχρηστες ουσίες, τις τοξίνες και τη  χοληστερόλη.

4. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο

Ακόμα μερικές τροφές με φυτικές ίνες, και ταυτόχρονα πολύ νόστιμες για σαλάτα δίπλα στο γεύμα σας. Η κατανάλωση των λαχανικών αυτών μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου 24%.

5. Σολομός, σαρδέλες και πέστροφες

Για ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, το ποσοστό να χειροτερέψει η κατάσταση τους, μειώνεται όταν εντάσσουν στην δίαιτά τους ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και οι πέστροφες, που περιέχουν πολλά Ω3. Τα Ω3 σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

6. Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι, είναι γεμάτα προβιοτικά, και μειώνουν σχεδόν στο 38% τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο, σύμφωνα με μία έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Cancer. Επιπλέον, τα προβιοτικά μειώνουν και τα αέρια.

Αποφύγετε αυτές τις τροφές

Το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, είναι αναγνωρισμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως καρκινογόνα. Το κόκκινο κρέας επίσης είναι επικίνδυνο, καθώς και το αλκοόλ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::