Ακόμη μια μελέτη εξάρει τη σημαντική βοήθεια των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών, αυτή τη φορά σε σχέση με την καλή υγεία της μαμάς.
Όταν οι παππούδες μπορούν να βοηθήσουν τη μητέρα με την ανατροφή του παιδιού της, αυτή είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζει κατάθλιψη και να λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με έρευνα Φινλανδών που δημοσιεύτηκε στο Population Studies.
Στη μελέτη, που παρακολούθησε 488.000 μητέρες μικρών παιδιών στη Φινλανδία, η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν υψηλότερη στις μητέρες των οποίων οι γονείς και οι πεθεροί ζούσαν μακριά ή ήταν ηλικιωμένοι και άρρωστοι.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι νεότεροι παππούδες με καλή υγεία είναι πιο πιθανό να δίνουν στήριξη και φροντίδα στα εγγόνια τους.
Το να έχει μια μητέρα ηλικιωμένους και αδύναμους γονείς προσθέτει επιπλέον φόρτο, καθώς δεν μπορούν να αναμένουν ότι θα λάβουν βοήθεια αλλά χρειάζεται να συνεχίσουν αυτές να βοηθούν τους γονείς τους.
Η κατάθλιψη ήταν πιο έντονη στις γυναίκες που χώρισαν από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της έρευνας (2000-2014).
Η Metsä-Simola δήλωσε ότι αυτό είναι εύλογο, επειδή αυτές οι γυναίκες συχνά έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους και μπορεί να χρειαστούν βοήθεια από συγγενείς.
Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί η έρευνα έδειξε ότι η στήριξη από τους παππούδες ήταν ιδιαίτερα σχετική με την ψυχική υγεία των μητέρων που χώρισαν.
Η Φινλανδία παρέχει στις μητέρες καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και σε προσιτή παιδική φροντίδα και εκπαίδευση. Χαμηλότερου κόστους στέγαση παρέχεται στους ηλικιωμένους.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της εγγύτητας των παππούδων, της ηλικίας και της υγείας τους, και της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τη μητέρα.
Η Metsä-Simola δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι ανταλλαγές στήριξης μεταξύ γενεών παίζουν ρόλο στην ψυχική υγεία μητέρων, ακόμα και στο πλαίσιο ενός Σκανδιναβικού κράτους πρόνοιας όπου όλοι οι γονείς ωφελούνται από γενναιόδωρη θεσμική υποστήριξη.