Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι συχνοί εφιάλτες ή και οι παραισθήσεις μπορεί να είναι σημάδια ύπαρξης ή έξαρσης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο λύκος.
“Για πολλά χρόνια, έχω συζητήσει με τους ασθενείς μου με λύκο σχετικά με τους εφιάλτες που έχουν και σκέφτηκα ότι ίσως υπήρχε συσχέτιση με τη δραστηριότητα της νόσου τους. Αυτή η έρευνα παρέχει στοιχεία ως προς αυτό και ενθαρρύνουμε σθεναρά περισσότερους γιατρούς να ρωτούν τους ασθενείς τους για τυχόν εφιάλτες και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα. Αν και νομίζουμε ότι είναι ασυνήθιστο, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην συστηματική αυτοανοσία. Σκοπός είναι να ανιχνεύσουμε νωρίτερα τις εξάρσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων”, δήλωσε ο καθηγητής δρ. David D’Cruz από το Kings College του Λονδίνου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη αξιολόγησε το χρονοδιάγραμμα 29 συμπτωμάτων νευρολογικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, των παραισθήσεων και της απώλειας ισορροπίας. Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την σειρά με την οποία εμφανίστηκαν τα συμπτώματά τους, όταν επήλθε ένα νέο ξέσπασμα της νόσου τους.
- Περίπου το 60% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι αντιμετώπισε διαταραγμένο ύπνο με εφιάλτες και το 30% περίπου από αυτούς παρατήρησε ότι αυτά τα προβλήματα ξεκίνησαν περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την εμφάνιση του λύκου.
- Λίγο λιγότερο από το 25% των ασθενών ανέφερε παραισθήσεις, αλλά το 85% από αυτούς είπαν ότι το σύμπτωμα δεν εμφανίστηκε πριν από την έναρξη της νόσου ή αργότερα.
- Το 60% των ασθενών με λύκο και το 30% με άλλες ρευματολογικές παθήσεις ανέφεραν ολοένα και πιο διαταραγμένο ύπνο και ενοχλητικούς εφιάλτες λίγο πριν τις παραισθήσεις τους. Αυτοί οι εφιάλτες ήταν συχνά “ζωντανοί” και περιλάμβαναν θέματα επίθεσης, παγίδευσης, συντριβής ή πτώσης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων είναι σημαντική, καθώς πολλοί ασθενείς μπορεί να λάβουν λάθος διάγνωση ή ακόμα και να νοσηλευτούν με ψυχωσικά επεισόδια και αυτοκτονικό ιδεασμό, αλλά αργότερα συνειδητοποιούν ότι αυτά ήταν τα πρώτα σημάδια της αυτοάνοσης νόσου τους.
“Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να μιλούν στους ασθενείς τους γι’ αυτούς τους τύπους συμπτωμάτων και να αφιερώνουν χρόνο καταγράφοντας την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων του κάθε ασθενούς. Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα είναι κακό σημάδι ότι η ασθένειά τους πρόκειται να έχει νέο ξέσπασμα, αλλά τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί, ίσως διστάζουν να συζητήσουν για θέματα ψυχικής υγείας και για νευρολογικά συμπτώματα, ιδιαίτερα αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να αποτελούν μέρος των αυτοάνοσων νοσημάτων τους”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Melanie Sloan, από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.