Το κολλαγόνο είναι μία ινώδης πρωτεΐνη, η οποία αποτελείται από μία αλυσίδα αμινοξέων. Το κολλαγόνο υπάρχει σε πληθώρα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυτό παράγεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει το άτομο, η παραγωγή του κολλαγόνου ακολουθεί φθίνουσα πορεία, για αυτό είναι σημαντικό να το λαμβάνει κανείς εξωγενώς για τη σωστή λειτουργία του σώματος.
Λανθασμένα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το κολλαγόνο χρησιμεύει στην υγιή και νεανική όψη της επιδερμίδας, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για τον οργανισμό, καθώς είναι παρών σε κάθε σημείο με συνδετικό ιστό, όπως είναι το δέρμα, οι τένοντες, οι χόνδροι, τα οστά και τα αγγεία. Όπως γίνεται αντιληπτό, το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για μία πληθώρα διεργασιών και για τη σωστή λειτουργία διάφορων συστημάτων του σώματος.
Γιατι χρειαζεται να παρω κολλαγονο;
Όπως προαναφέρθηκε, το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού συμβάλει σε μία πληθώρα διεργασιών και στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μερικά μόνο από τα οφέλη του κολλαγόνου είναι τα εξής:
- Συνιστά συστατικό υλικό για τους ιστούς και συμβάλλει στους συνδετικούς ιστούς. Έτσι, συμβάλλει στην υγιή όψη της επιδερμίδας και τη νεανικότητά της, αφού ενισχύει την ελαστικότητά της.
- Στηρίζει και συμβάλλει στην αναδόμηση των οστών, των αρθρώσεων και των χόνδρων. Έτσι, με τη λήψη του επιτυγχάνουμε υγιή και δυνατά οστά, δόντια, αρθρώσεις, προλαμβάνοντας παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η οστεοπόρωση.
- Επιταχύνει την επούλωση πληγών και προάγει την αποκατάσταση τραυματισμών στους μύες.
- Ενδυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια.
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και ενισχύει την καύση λίπους σύμφωνα με διάφορες έρευνες.
Το κολλαγόνο συναντάται σε διάφορα τρόφιμα. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
- Κοτόπουλο
- Πέτσα χοιρινού
- Μοσχάρι
- Ψάρια
- Ζωμός από κόκαλα
Τροφές για να τις συνδυάσεις με το κολλαγόνο σου
Το γνωστό σε όλους μας κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού του δέρματος και για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και για τη μείωση των ρυτίδων.
Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας μειώνεται σταδιακά, κάνοντας τη διαθέσιμη ποσότητά του ανεπαρκή.
Το αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής του κολλαγόνου συνήθως είναι οι πόνοι στις αρθρώσεις, η χαλάρωση των μυών, η δυσκολία στην κίνηση, οι ρυτίδες στο δέρμα, η κακή όραση, τα εύθραυστα οστά και οι ασθένειες που συνδέονται γενικόυερα με το γήρας.
Πολλοί άνθρωποι έχοντας μάθει για τα πλεονεκτήματα σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να τονώσουν την παραγωγή κολλαγόνου για την γενικότερη ευεξία στο σώμα τους.
Αν λοιπόν προσπαθείς να έχεις μια διατροφή πλούσια σε κολλαγόνο (με ζωικές τροφές, αυγά αλλά και με συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο) τότε θα σε ενδιαφέρει να μάθεις ποιες τροφές πρέπει να συνδυάσεις με το κολλαγόνο σου για να έχεις μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
-
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Η νούμερο ένα τροφή για να συνδυάσεις με το κολλαγόνο σου για να έχεις μεγαλύτερη παραγωγή και απόδοση είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.
Κάποιες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο και οι ντομάτα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι τροφές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στο αποτέλεσμα του κολλαγόνου.
-
Θεραπευτικά Μανιτάρια
Η κατανάλωση των θεραπευτικών μανιταριών όπως το μανιτάρι γανόδερμα, το μανιτάρι lion’s mane και τα μανιτάρια cordyceps μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες στον οργανισμό. Εκτός από αυτό, περιέχουν πρωτεογλυκάνη, που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Τα μανιτάρια αυτά, κρατάνε τα επίπεδα κορτιζόλης χαμηλά και επιβραδύνουν την απώλεια κολλαγόνου του ίδιου του οργανισμού.
-
Κουρκουμάς
Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο κουρκουμάς, στείλτο μας με email ελεύθερα. Ο κουρμουμάς που είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμωνώδες, βοηθά στην παραγωγή κυττάρων. Εκτός από την κουρκουμίνη, ο κουρκουμάς περιέχει και άλλα πολύτιμα χαρακτηριστικά που βοηθάνε το σώμα να αναγεννήσει τους ιστούς και να παράγει βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα και το κολλαγόνο έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Πολλές φορές κάτι που βοηθά τα βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει και το κολλαγόνο.
-
Παντζάρια
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πατζάρια είναι μια υπερ-τροφή για τους αθλητές γιατί βοηθούν να πάει περισσότερο οξυγόνο στους μύες. Τα παντάρια βοηθούν επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου. Δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου το σώμα μπορεί να θεραπευτεί και να δημιουργήσει νέους ιστούς.
Καμία υγιεινή τροφή δε συμβάλλει με ένα μόνο τρόπο στο σώμα μας. Συνδυάντας τις τροφές δίνουμε παραπάνω αποτέλεσμα στις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στο σώμα και στην ευεξία μας.