Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ διαπίστωσαν ότι η ουλίτιδα και άλλα οδοντικά προβλήματα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης και άγχους στο μέλλον.
Εκτός από τα ψυχικά προβλήματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ιστορικό ουλίτιδας μπορεί να επιφέρει σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων ασθενειών, καρδιοαγγειακών προβλημάτων και μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης.
«Η κακή στοματική υγεία είναι πολύ συνηθισμένη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως. Όταν αυτή επιδεινωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είναι πολλά γνωστά για τη σχέση κακής υγιεινής των δοντιών και πολλών χρόνιων ασθενειών, ειδικά ψυχικής υγείας» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Joht Singh Chandan.
Οι επιστήμονες μελέτησαν το πάνω από 64.000 άτομα με ιστορικό περιοδοντικής νόσου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό περιλάμβανε την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα – μία σοβαρή μόλυνση των ούλων που οδηγεί αιμορραγία τους και μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου χωρίς άμεση θεραπεία. Συνολικά, 60,995 συμμετέχοντες είχαν ουλίτιδα και 3.384 είχαν περιοδοντίτιδα.
Η ομάδα συνέκρινε αυτά τα άτομα με 250.000 υγιείς ασθενείς χωρίς ιστορικό ουλίτιδας, ενώ έλαβαν υπόψιν τους παράγοντες, όπως το δείκτη μάζας σώματος, τις συνήθειες καπνίσματος και την εθνικότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι με περιοδοντική νόσο στην αρχή της μελέτης είχαν 37% αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας τα επόμενα 3 χρόνια. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και σοβαρών πνευματικών ασθενειών.
Η υγιεινή του στόματος συνδέεται και με σωματικές ασθένειες
Εκτός από το άγχος και την κατάθλιψη , η μελέτη διαπιστώνει αύξηση 33% στον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και η ψωρίαση σε άτομα με οδοντικά προβλήματα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της νόσου των ούλων. Επιπλέον, σοβαρές λοιμώξεις από περιοδοντίτιδα μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές για την καρδιά και τους πνεύμονες μεταξύ των ατόμων που αποτυγχάνουν να λάβουν θεραπεία. Έχοντας αυτό υπόψη, η ομάδα ανακάλυψε μια αύξηση κατά 18% στον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο μεταξύ των ασθενών με ουλίτιδα. Αυτό τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια . Οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκαν επίσης κατά 26%.
«Καθώς οι περιοδοντικές ασθένειες είναι πολύ συχνές, ο αυξημένος κίνδυνος άλλων χρόνιων ασθενειών μπορεί να αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία», λέει ο Δρ. Chandan.
«Μια σημαντική συνέπεια των ευρημάτων μας είναι η ανάγκη για αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των οδοντιάτρων και άλλων επαγγελματιών υγείας για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα αποκτήσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας που στοχεύει τόσο τη στοματική όσο και την ευρύτερη υγεία για τη βελτίωση της υπάρχουσας συνολικής υγείας τους και τη μείωση του κινδύνου μελλοντικής ασθένειας», προσθέτει ο συν. -ανώτερος συγγραφέας Καθηγητής Krish Nirantharakumar.