Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας στην τρίτη ηλικία, όπου τα ατομικά και οικογενειακά ιστορικά παίζουν καθοριστικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας. Ακολουθώντας τα παρακάτω οκτώ βήματα, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του προβλήματος στο μέλλον.
Ασκούμαστε
Η άσκηση συμβάλλει στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να εμφανίσουμε άνοια. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, απαιτείται τουλάχιστον μέτριας έντασης άσκηση, από μισή ώρα επί πέντε φορές την εβδομάδα. Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό, αρκεί να σας κάνει να λαχανιάζετε, να ιδρώνετε ελαφρώς και να αυξάνει τους παλμούς σας.
Κόβουμε το κάπνισμα
Τα οφέλη της διακοπής αυτής της πραγματικά κακής συνήθειας είναι πολύπλευρα. Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας είναι μόνο ένα από αυτά.
Τρεφόμαστε ισορροπημένα
Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να παραλείπουμε τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Τα λιπαρά ψάρια που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της εγκεφαλικής μας δραστηριότητες.
Αποφεύγουμε το αλκοόλ
Φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 4 ή 5 ποτήρια κρασί ή από ένα – δύο ποτά ανά εβδομάδα – ιδανικά λιγότερο.
Κρατήστε το μυαλό σας ενεργό
Προσπαθήστε να μην σταματήσετε να καταπιάνεστε με νέες δραστηριότητες όσο μεγαλώνετε. Μια νέα γλώσσα, η ανάγνωση βιβλίων, ακόμη και ένα παζλ ή μια παρτίδα χαρτιά σε τακτά χρονικά διαστήματα “προπονεί” το μυαλό σας και το κρατά νέο.
Μην απομονώνεστε
Ακόμη και αν δεν είμαστε πάντα σε θέση να συναντήσουμε από κοντά τα αγαπημένα μας πρόσωπα, διατηρώντας την επαφή μας μαζί τους εξασφαλίζουμε ότι το μυαλό μας παραμένει δραστήριο, αλλά και νικάμε την κατάθλιψη.
Μένουμε υγιείς
Κάνουμε τακτικές εξετάσεις και ρωτάμε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε σύμπτωμα μας προβληματίζει.