Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την πρόληψη.
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, πεταλοειδής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Παρά το μικρό του μέγεθος, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της ενέργειας, της θερμοκρασίας του σώματος και της λειτουργίας πολλών οργάνων.
Συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς
Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι:
- Υποθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, προκαλώντας κόπωση, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και δυσκοιλιότητα.
- Υπερθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί, προκαλώντας νευρικότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία και απώλεια βάρους.
- Θυρεοειδίτιδες: Φλεγμονώδεις καταστάσεις του αδένα (όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto).
- Όζοι ή καρκίνος του θυρεοειδούς.
Η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Συχνά, οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται με ήπια ή μη ειδικά συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους (TSH, T3, T4) και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
Η ενημέρωση του κοινού είναι καθοριστική, καθώς πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να οφείλονται σε θυρεοειδική δυσλειτουργία. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, οι περισσότερες διαταραχές του θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι γυναίκες, ειδικά άνω των 35, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων θυρεοειδούς, όπως και άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή αυτοάνοσα νοσήματα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς αποτελεί ευκαιρία για ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με θυρεοειδικές παθήσεις παγκοσμίως.