Οι πετσέτες κουζίνας (γνωστές ως tea towels ή dish towels) μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά νεότερες μελέτες δείχνουν ότι συχνά φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.
Τι ανακάλυψε η έρευνα;
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society for Microbiology το 2018, εξέτασε 100 πετσέτες κουζίνας που χρησιμοποιήθηκαν για 1 μήνα σε πραγματικά νοικοκυριά. Το 49% των δειγμάτων παρουσίασε βακτηριακό φορτίο. Από αυτά:
- Το 36,7% φιλοξενούσε coliform βακτήρια (όπως E. coli),
- Το 36,7% Enterococcus spp.,
- και το 14,3% Staphylococcus aureus.
Οι μεγαλύτερες οικογένειες, με παιδιά ή με μη χορτοφαγική διατροφή, είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων, ενώ οι πετσέτες που χρησιμοποιούνταν σε πολλαπλές εργασίες (π.χ. για καθάρισμα επιφανειών, πιάτα, χέρια) είχαν υπερτριπλάσιο βακτηριακό φορτίο από αυτές που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για ένα σκοπό . Επιπλέον, τα υγρά (υγροκρατημένα) πανιά εμπεριέχουν πολυπλάσια βακτήρια από τα στεγνά .
Ποιος είναι ο κίνδυνος δηλητηρίασης;
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παρουσία E. coli και Staphylococcus μπορεί να υποδεικνύει κοπρανώδη μόλυνση ή ανθυγιεινές πρακτικές. Ορισμένα στελέχη E. coli και S. aureus μπορούν να παράγουν τοξίνες που οδηγούν σε εντερικές διαταραχές, εμετό, διάρροια, ή ακόμη πιο σοβαρά συμπτώματα, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες . Δεν εντοπίστηκε όμως άμεσα ότι οι πετσέτες προκάλεσαν δηλητηρίαση, αλλά πρόσθεσε σημαντικό βάρος στην πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης.
Συμβουλές για πρόληψη
- Πλένετε τις πετσέτες καθημερινά ή μετά από βαριά χρήση, ιδιαίτερα μετά τη χειραγώγηση ωμού κρέατος – ιδανικά σε θερμοκρασία ≥ 60 °C με απορρυπαντικό και, εφόσον είναι λευκές, λευκαντικό ή οξυγόνο .
- Χρησιμοποιήστε διαφορετικές πετσέτες για διαφορετικούς σκοπούς: μία μόνο για χέρια, μία για πιάτα κ.λπ., για να μειωθεί η διασπορά βακτηρίων .
- Αποφύγετε να αφήσετε τις πετσέτες υγρές ή τσαλακωμένες. Το σωστό στέγνωμα μειώνει πολύ το βακτηριακό φορτίο .
- Προτιμήστε χαρτοπετσέτες μιας χρήσης για χώρους και εργασία με ωμό κρέας ή υγρά τρόφιμα.
Συμπέρασμα
Ενώ δεν αποδεικνύεται ότι οι πετσέτες κουζίνας προκαλούν άμεσα δηλητηρίαση, η επιστήμη δείχνει ότι είναι σημαντική πηγή βακτηριακής μόλυνσης στο σπίτι. Η σωστή χρήση, ο τακτικός καθαρισμός και οι πρακτικές υγιεινής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και να κάνουν την κουζίνα σας πιο ασφαλή.