Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια ύπουλη και δύσκολη πάθηση αφού όσοι την αντιμετωπίζουν παλεύουν για μια ανάσα. Για τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) και ιδίως όσους δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, αυτή η προσπάθεια για μια αναπνοή είναι καθημερινός αγώνας και η «λύτρωση» δύσκολα έρχεται. Απλές καθημερινές δραστηριότητες για τα άτομα που ζουν με τη νόσο μετατρέπονται σε επίπονες εργασίες, σαν να ανεβαίνουν βουνό ή να πασχίζουν για αναπνοή βγαίνοντας από το βυθό.
Αν συνυπολογίσουμε πως η ΠΑΥ είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια, η έγκαιρη διάγνωση της καθίσταται ζωτικής σημασίας.
Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Οι πνευμονικές αρτηρίες ενός ατόμου που πάσχει από ΠΑΥ συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.
Η δύσπνοια είναι το κύριο σύμπτωμα της ΠΑΥ. Μπορεί δε, να φθάσει στο σημείο να επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να περπατήσει ακόμη και να μιλήσει. Η κόπωση που ακολουθεί τη δυσκολία στην αναπνοή, ο ίλιγγος αλλά και οι λιποθυμίες είναι επίσης μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων της νόσου.
Για όλα τα παραπάνω η αναγνώριση των κοινών αυτών συμπτωμάτων είναι το κλειδί, η ώθηση που θα οδηγήσει στον πνευμονολόγο και στην έγκαιρη διάγνωση της ΠΑΥ πριν αυτή επιδεινωθεί.
Όπως τονίζει και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ), Αναστασία Άνθη, «παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών».
Στην πολύτιμη, λοιπόν, αυτή ενημέρωση του κοινού στοχεύει η εκστρατεία «ΜΑΘΕ για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», της Janssen Ελλάδος, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Άλλωστε, ο Νοέμβριος είναι μήνας Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.
Πρόκειται για μια αόρατη νόσο, όπως τη χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ιωάννα Αλυσανδράτου, ξεκαθαρίζοντας πως μαθαίνοντας για τη ζωή των ασθενών στηρίζεται και η ύπαρξη τους.
«Η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκινά μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας, αλλά ακριβώς αυτό την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας. Ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες εξομάλυνση της πολύ σκληρής καθημερινότητάς μας. Με τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας προς τους εταίρους αυτής της κοινής προσπάθειας, καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν, σκορπίζοντας πανελλαδικά το μήνυμα των Ελλήνων ασθενών με πνευμονική υπέρταση: Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας», ανέφερε αναλυτικά η κα Αλυσανδράτου.
«Η Janssen είναι ένας οργανισμός με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και φυσικά τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Οι αξίες μας σε συνδυασμό με την επιστημονική μας καινοτομία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα, αποτελούν οδηγούς για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών», σχολίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Gisella Dante προσθέτοντας πως «η φετινή ενημερωτική εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» είναι μία ακόμη ενέργεια που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών».
«Στόχος και μέλημά μας να είμαστε αρωγοί και η ενημέρωση για τη σπάνια αυτή νόσο είναι ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους», συμπλήρωσε.
Άλλωστε, η εταιρεία έχει αφιερώσει πολυετή επιστημονική έρευνα γύρω από τα αίτια που προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή. Για αυτό το σκοπό η εταιρεία συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.