Όσο και να ασκείστε δεν μπορείτε να “κάψετε” τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό και κυρίως στην καρδιά μας αναψυκτικά και αλκοολούχα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα ομάδας με επικεφαλής ερευνητές από την Ιατρική Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τα εν λόγω ποτά δεν μειώνεται ούτε τηρώντας τον «χρυσό κανόνα» των 150 λεπτών φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
«Οι στρατηγικές μάρκετινγκ για αυτά τα ποτά παρουσιάζουν συχνά σωματικά δραστήριους ανθρώπους να τα καταναλώνουν. Αυτό υπονοεί ότι η κατανάλωσή τους δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αν είστε σωματικά δραστήριοι. Η έρευνά μας είχε ως στόχο να αξιολογήσει αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο Jean-Philippe Drouin-Chartier από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Laval στον Καναδά, έτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Δυο φορές την εβδομάδα
Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και για όσους τηρούν τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, τα οποία δεν μπορούν να εξαλείψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κακής διατροφικής συνήθειας. «Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως» εξήγησε ο Δρ Drouin-Chartier.
Η εναλλακτική που σώζει
Μια εναλλακτική θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες, η κατανάλωση των οποίων δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Η αντικατάσταση των σακαρούχων ποτών με τα αντίστοιχα διαιτητικά τους είναι καλή, επειδή μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή παραμένει το νερό» σημείωσε ο Δρ Drouin-Chartier.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για νέες συστάσεις και πολιτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, καθώς και για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να συμμορφώνονται με τις συστάσεις για επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», πρόσθεσε η επικεφαλής συγγραφέας Lorena Pacheco, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής T. H. Chan.