Σχετικά πρόσφατα μπήκε στη ζωή μας η γλουτένη και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει σε όσους έχουν δυσανεξία. Όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη κι αν οφείλονται σε αυτή τα περιττά κιλά ή τα φουσκώματα. Πολλοί βεβιασμένα στρέφονται σε μία gluten-free διατροφή, αλλά τι ισχύει στην πραγματικότητα; Πρέπει να την αποκλείσουμε από το διαιτολόγιό μας;
Ξεκινώντας από τα βασικά, η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη, που εντοπίζεται στα δημητριακά, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, και στα παράγωγά τους, τα μακαρόνια, το ψωμί κ.α. Υπάρχουν άνθρωποι, που ο οργανισμός τους αντιδρά στη γλουτένη με διάφορα συμπτώματα. Αυτή η πάθηση ονομάζεται δυσανεξία στη γλουτένη. Αποτελεί μία χρόνια κατάσταση, που συχνά είναι κληρονομούμενη.
Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη
Κατά την κατανάλωση γλουτένης, λοιπόν, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, όπως είναι:
- Διάρροια
- Εξαγωγές
- Απώλεια βάρους
- Χρόνια κόπωση
- Δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα ελλειπή ανάπτυξη
- Φούσκωμα
- Αέρια
- Δυσφορία & πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα.
Τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής δεν καταναλώνει τρόφιμα με γλουτένη.
Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Πότε είναι απαραίτητη;
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η γλουτένη επηρεάζει τα άτομα με δυσανεξία σε αυτή. Μία δίαιτα απαλλαγμένη από γλουτένη επομένως αφορά τα άτομα αυτά. Αν κάποιος δεν ταλαιπωρείται από δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αφαιρέση από τη διατροφή του, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το βάρος του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η πλήρης αποφυγή της γλουτένης ενδέχεται να συνδεθεί με αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που περιμένετε. Επειδή, η γλουτένη είναι μία απαραίτητη για τον οργανισμό πρωτεΐνη, όταν αυτή δε λαμβάνεται μέσω της διατροφής με τη σειρά του αδρανοποιείται και το ένζυμο, που την διασπά. Έτσι, όταν κάποιος επαναφέρει στη διατροφή του τη γλουτένη, το ένζυμο δε θα είναι ικανό να λειτουργήσει διασπώντας την. Έτσι, μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα ζήτημα χωρίς να υπάρχει λόγος.
Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε
- Ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα, όπως είναι τα κεικ και τα μπισκότα
- Γαλακτοκομικά (σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι με δημητριακά, ροκφόρ, blue cheese, τυρί κρέμα)
- Αλλαντικά (λουκάνικα, παριζάκι, κονσέρβες)
- Μπάρες δημητριακών
- Χυμοί & ροφήματα με συντηρητικά
- Μπύρα
- Μαγιονέζα, μουστάρδα ή σάλτσες και καρυκεύματα
- Τσίχλες & καραμέλες
- Γαριδάκια & πατατάκια τσιπς
- Επεξεργασμένα τρόφιμα (υποκατάστατα κρέατος, παναρισμένα κρέατα, υποκατάστατα αυγών, κονσέρβες σούπες και μείγματα σούπας πουτίγκες και μίγματα επιδορπίων)
- Κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά ή όσπρια
- Ορισμένα φάρμακα φάρμακα
Δείτε τα τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε
Αν ταλαιπωρείστε από δυσανεξία στη γλουτένη, μην απογοητεύεστε! Υπάρχουν πολλές επιλογές για εσάς:
- φυσικό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος,
- όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών, ψαριών
- αβγά
- τα περισσότερα είδη τυριών
- φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
- φρέσκα λαχανικά
- όσπρια
- ρύζι
- οι πατάτες
- καλαμπόκι & το καλαμποκέλαιο
- κεχρί
- ανάλατοι ξηροί καρποί.
- αρτοποιήματα και ζυμαρικά από αλεύρι καλαμποκιού
- Σόγια
- Λιναρόσπορος
- Κινόα
- Αραρούτι
Λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για μία δίαιτα απαλλαγμένη από γλουτένη, πολλές εταιρείες ζυμαρικών, αλλαντικών και γενικότερα αρτοποιημάτων και γαλακτοκομικών έχουν εντάξει στον κατάλογό τους προΐόντα, τα οποία με ειδική επεξεργασία απαλλάσσονται από τη γλουτένη, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να τρώει τα αγαπημένα του τρόφιμα, χωρίς να υποφέρει από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη.