Το καλοκαίρι, με την αυξημένη ηλιοφάνεια, τη ζέστη και την υγρασία, δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση ή την επιδείνωση δερματικών παθήσεων. Οι δερματοπάθειες της θερινής περιόδου επηρεάζουν άτομα κάθε ηλικίας και μπορεί να οφείλονται είτε σε εξωτερικούς παράγοντες, είτε σε προϋπάρχουσες ευαισθησίες του δέρματος.
Μία από τις πιο συχνές είναι η ηλιακή δερματίτιδα, η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, φαγούρα και σε σοβαρές περιπτώσεις, φουσκάλες. Εξίσου κοινή είναι η ιδρωταδενίτιδα ή ιδραδενίτιδα, που προκαλείται από τον ιδρώτα και φράζει τους ιδρωτοποιούς αδένες, οδηγώντας σε εξανθήματα, κυρίως σε περιοχές όπως οι μασχάλες ή τα γεννητικά όργανα.
Η μυκητίαση αποτελεί άλλη μία κλασική καλοκαιρινή πάθηση, ιδιαίτερα σε άτομα που φοράνε στενά ή βρεγμένα ρούχα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζεται συχνά στα πόδια (πόδι του αθλητή), στα νύχια ή στις πτυχώσεις του δέρματος και συνοδεύεται από κνησμό και ξεφλούδισμα. Επιπλέον, η ακμή από θερμότητα ή «σπυράκια του ήλιου» είναι αποτέλεσμα της φραγής των σμηγματογόνων αδένων λόγω ιδρώτα και σκόνης.
Για να προστατευτείτε, οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 και άνω), αποφυγή παραμονής στον ήλιο τις ώρες αιχμής (12:00–16:00), ελαφριά και βαμβακερά ρούχα, συχνά ντους με χλιαρό νερό, και καλή ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης, η αποφυγή στενών ή συνθετικών ρούχων και η σωστή υγιεινή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μολύνσεων.
Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των δερματοπαθειών του καλοκαιριού είναι το «κλειδί» για να απολαύσουμε με ασφάλεια τη ζεστή εποχή. Σε περίπτωση εμμένουσας ενόχλησης, καλό είναι να συμβουλευόμαστε δερματολόγο.