Ποιες τροφές θέλουν πάντα ψυγείο, ποιες ποτέ και ποιες θέλουν θερμοκρασία δωματίου

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων δεν αφορά μόνο τη φρεσκάδα, αλλά και την ασφάλεια και τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους. Συχνά, όμως, επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, ποιες μένουν εκτός και ποιες διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Τροφές που θέλουν πάντα ψυγείο
Τα ευπαθή τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα φρέσκα κρέατα πρέπει να αποθηκεύονται πάντα στο ψυγείο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει για τα μαγειρεμένα φαγητά και τα ανοιγμένα βάζα σαλτσών ή μαγιονέζας. Επίσης, τα φρούτα όπως οι φράουλες, τα μούρα και τα σταφύλια διατηρούνται φρέσκα για περισσότερες ημέρες στο ψυγείο.

Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο
Ορισμένα τρόφιμα αλλοιώνονται όταν εκτίθενται στο ψύχος. Οι ντομάτες χάνουν τη γεύση και το άρωμά τους στο ψυγείο. Οι πατάτες μαλακώνουν και αποκτούν γλυκιά γεύση, ενώ το ψωμί γίνεται πιο γρήγορα μπαγιάτικο. Το ίδιο ισχύει για τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό, ξηρό και δροσερό σημείο.

Τροφές που προτιμούν θερμοκρασία δωματίου
Τα περισσότερα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα και τα αβοκάντο διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσουν. Μόλις ωριμάσουν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να επιβραδύνετε τη φθορά τους. Τα αυγά σε πολλές χώρες αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, αν και στην Ελλάδα, λόγω της παστερίωσης, προτείνεται η ψύξη.

Η σωστή αποθήκευση των τροφών συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης και στην καλύτερη υγεία της οικογένειας. Μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::