- εκείνοι που κοιμόντουσαν συνήθως 5 ώρες είχαν 16% υψηλότερες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
- όσοι κοιμόντουσαν μόλις 3-4 ώρες κάθε νύχτα αντιμετώπιζαν 41% υψηλότερο κίνδυνο
Ακόμα κι αν ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, εκείνοι που κοιμόντουσαν λίγο εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν την ίδια αύξηση του κινδύνου για διαβήτη.
“Τα αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που αμφισβητούν το εάν η υγιεινή διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου όσον αφορά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Christian Benedict, ερευνητής ύπνου στο τμήμα Φαρμακευτικών Βιοεπιστημών στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πανικοβληθούν σχετικά με τον διαβήτη όσοι κοιμούνται λίγο κάθε βράδυ, αλλά επισήμανε ότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να θεωρηθούν ως υπενθύμιση ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία.
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής που συλλέχθηκαν από σχεδόν 248.000 Βρετανούς ως μέρος της βάσης δεδομένων UK Biobank.
Παρακολουθώντας τους συμμετέχοντες για πάνω από μια δεκαετία, η ομάδα του Benedict βρήκε μικρή διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη για άτομα που κοιμόντουσαν 6 ώρες τη νύχτα έναντι 7-8 ωρών.
Ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται διαβητικές ευπάθειες σε άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες.
Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ο ίδιος ο Benedict τόνισε επίσης ότι ο διαβήτης δεν είναι δεδομένος για όσους κοιμούνται λίγο. Αυτό συμβαίνει επειδή η προσωπική γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) καθώς και οι ατομικές ανάγκες ύπνου ενός ατόμου, ποικίλλουν ευρέως, είπε.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.