7 από τις 10 αιτίες θανάτου παγκοσμίως είναι μη μεταδοτικές ασθένειες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ. Έχει αυξηθεί δηλαδή από τις 4 από τις 10 κύριες αιτίες το 2000. Τα νέα δεδομένα καλύπτουν την περίοδο από το 2000 έως το 2019.
Οι εκτιμήσεις αποκαλύπτουν τάσεις τις τελευταίες 2 δεκαετίες στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα που προκαλούνται από ασθένειες και τραυματισμούς. Τονίζουν σαφώς την ανάγκη για εντατική παγκόσμια εστίαση στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση τραυματισμών, σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν ο νούμερο 1 δολοφόνος
Οι καρδιακές παθήσεις παρέμειναν η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, τώρα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ποτέ. Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια από το 2000, σε σχεδόν 9 εκατομμύρια το 2019. Οι καρδιακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν τώρα το 16% των συνολικών θανάτων από όλες τις αιτίες. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 2 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ήταν στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ. Αντίθετα, στην ευρωπαϊκή περιοχή παρατηρήθηκε σχετική μείωση των καρδιακών παθήσεων, με τους θανάτους να μειώνονται κατά 15%.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας συγκαταλέγονται πλέον στις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, κατατάσσοντας την 3η θέση τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη το 2019. Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα: παγκοσμίως, το 65% των θανάτων από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι γυναίκες.
Οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν κατά 70% παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2019, με αύξηση των θανάτων κατά 80% στους άνδρες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, οι θάνατοι από διαβήτη έχουν υπερδιπλασιαστεί και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε όλες τις περιοχές του ΠΟΥ.
Παγκόσμια μείωση θανάτων από μεταδοτικές ασθένειες
Το 2019, η πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ήταν η πιο θανατηφόρα ομάδα μεταδοτικών ασθενειών και κατατάχθηκαν μαζί ως η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2000, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού κοστίζουν λιγότερες ζωές από ό, τι στο παρελθόν, με τον παγκόσμιο αριθμό θανάτων να μειώνεται κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο.
Αυτή η μείωση συμβαδίζει με μια γενική παγκόσμια μείωση του ποσοστού θανάτων που προκαλούνται από μεταδοτικές ασθένειες. Για παράδειγμα, το HIV / AIDS μειώθηκε από την 8η κύρια αιτία θανάτου το 2000 σε 19η το 2019, αντικατοπτρίζοντας την επιτυχία των προσπαθειών για την πρόληψη της λοίμωξης, τον έλεγχο του ιού και τη θεραπεία της νόσου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ενώ παραμένει η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στην Αφρική, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε περισσότερο από το μισό, μειώνοντας από πάνω από 1 εκατομμύριο το 2000 σε 435.000 το 2019 στην Αφρική.
Η φυματίωση δεν είναι πλέον στο παγκόσμιο Top 10, υποχωρώντας από την 7η θέση το 2000 στη 13η το 2019, με μείωση κατά 30% στους παγκόσμιους θανάτους. Ωστόσο, παραμένει μεταξύ των 10 κορυφαίων αιτιών θανάτων στις περιοχές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου είναι η 8η και η 5η κύρια αιτία αντίστοιχα. Η Αφρική σημείωσε αύξηση της θνησιμότητας από φυματίωση μετά το 2000, αν και αυτό έχει αρχίσει να μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Οι νέες εκτιμήσεις τονίζουν επίσης τον αριθμό των μεταδοτικών ασθενειών που εξακολουθούν να υφίστανται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος: 6 από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος εξακολουθούν να είναι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ελονοσία (6η), η φυματίωση (8η) και το HIV / AIDS (9η). Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, οι εκθέσεις του ΠΟΥ επισημαίνουν ένα γενικότερο θέμα σχετικά με την επιβράδυνση ή τον περιορισμό της προόδου κατά των μολυσματικών ασθενειών όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία.
Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο – αλλά με περισσότερη αναπηρία
Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν περαιτέρω την αυξανόμενη τάση μακροζωίας: το 2019, οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο από 6 χρόνια περισσότερο από ό, τι το 2000, με παγκόσμιο μέσο όρο άνω των 73 ετών το 2019 σε σύγκριση με σχεδόν 67 το 2000. Αλλά κατά μέσο όρο, μόνο 5 από αυτά τα επιπλέον χρόνια τα ζούσαν με καλή υγεία.
Πράγματι, η αναπηρία αυξάνεται. Σε μεγάλο βαθμό, οι ασθένειες και οι συνθήκες υγείας που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους είναι εκείνες που ευθύνονται για τον μεγαλύτερο αριθμό χαμένων υγιών ετών ζωής. Οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές παθήσεις ήταν συλλογικά υπεύθυνες για σχεδόν 100 εκατομμύρια επιπλέον υγιή χρόνια ζωής που χάθηκαν το 2019 σε σύγκριση με το 2000.
Οι τραυματισμοί είναι μια άλλη σημαντική αιτία αναπηρίας και θανάτου: έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τραυματισμών στην οδική κυκλοφορία στην αφρικανική περιοχή από το 2000, με σχεδόν 50% αύξηση τόσο του θανάτου όσο και των υγιών χρόνων ζωής. Παρόμοιες αλλά ελαφρώς μικρότερες αυξήσεις (περίπου 40%) παρατηρήθηκαν επίσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από τραυματισμούς από την οδική κυκλοφορία αφορούν άνδρες κατά 75%.
Στις αμερικανικές ηπείρους, η χρήση ναρκωτικών έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας τόσο στην αναπηρία όσο και στο θάνατο. Υπήρξε σχεδόν τριπλή αύξηση των θανάτων από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών στην Αμερική μεταξύ του 2000 και του 2019.