Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, έπειτα από τη δημοσίευση μιας μελέτης που δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως δεν είναι αρκετά ενεργό σωματικά, με τα ποσοστά να αυξάνονται συνεχώς.
Αυτό το γεγονός έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Το 2022, περίπου 31,3% των ενηλίκων – δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι – είχαν λιγότερη σωματική δραστηριότητα από την προτεινόμενη για την υγεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ και άλλων ειδικών, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε κατά σχεδόν 5% σε σύγκριση με το 2010, όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό The Lancet Global Health.
ΠΟΥ: Η αδράνεια αποτελεί κρυφή απειλή για την υγεία παγκοσμίως
«Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια αθόρυβη απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς, η κατεύθυνση που ακολουθείται δεν είναι η σωστή», τόνισε ο Ρούντιγκερ Κρεχ, διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή «αντίθετη με τις προσδοκίες».
Η δρ. Φιόνα Μπουλ, επικεφαλής του τμήματος σωματικής δραστηριότητας του ΠΟΥ, τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά.
Εάν η τάση συνεχιστεί, μέχρι το 2030 περίπου το 35% των ενηλίκων θα παραμένει σωματικά αδρανές, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Αυτό καθιστά τον παγκόσμιο στόχο μείωσης του ποσοστού στο 15% μέχρι το 2030 ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα προτείνει ο ΠΟΥ
Για να διατηρηθεί η καλή υγεία, ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες να ασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι, ή να κάνουν 75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως τρέξιμο ή ομαδικά αθλήματα.
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά και ψυχικές διαταραχές, σημείωσε ο Κρεχ.
Επιπλέον, η σωματική αδράνεια επιβαρύνει τα συστήματα υγείας οικονομικά, όπως επισήμανε η δρ. Λιάν Ράλεϊ από το τμήμα μη μεταδιδόμενων νοσημάτων του ΠΟΥ.
Γεωγραφικές διαφορές και αιτίες
Το 2022, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ήταν η Ασία-Ειρηνικός (48%) και η Νότια Ασία (45%). Αντίθετα, οι χαμηλότεροι δείκτες καταγράφηκαν στην Ωκεανία (14%) και την υποσαχάρια Αφρική.
Σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, και η Νότια Κορέα, πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν ασκείται αρκετά. Σε 15 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και άλλες πλούσιες δυτικές χώρες, το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 10%.
Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο πιθανό να μην ασκούνται επαρκώς (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%). Σε κάποιες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η διαφορά αυτή ξεπερνά τις 20 μονάδες.
Επίσης, παρατηρείται μείωση της σωματικής δραστηριότητας μετά την ηλικία των 60 ετών.
Πού οφείλεται το πρόβλημα αυτό; «Υπάρχουν πολλές αιτίες», αναφέρει η δρ. Μπουλ, όπως η αύξηση των καθιστικών εργασιών, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και τα ψυχαγωγικά ενδιαφέροντα που βασίζονται σε οθόνες.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση, δεν αρκεί μόνο η αλλαγή ατομικών συνηθειών, αλλά πρέπει να αλλάξει και το κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να προωθείται η σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, και να μειωθεί ο καθιστικός τρόπος εργασίας.