Κι όμως, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος λένε οι ειδικοί για να προβλέψετε αν κινδυνεύετε με κάταγμα οστού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan υποστηρίζουν ότι αν δυσκολεύεστε να περπατήσετε περισσότερο από 1 χιλιόμετρο τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε κάποιο κάταγμα τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι γυναίκες που ανέφεραν «πολλούς» περιορισμούς στο περπάτημα είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος από τις γυναίκες που περπατούσαν με άνεση.
Μεταξύ των ανδρών, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πάνω από 100%.
«Ανακαλύψαμε ότι η δυσκολία στο περπάτημα ακόμη και σε μικρές αποστάσεις φαίνεται να συνδέεται στενά με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου.
«Μερικές απλές ερωτήσεις σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να περπατήσει κάποιος θα μπορούσαν να δώσουν στους γιατρούς ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι για να ελέγξουν την υγεία των οστών», υπογραμμίζουν.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο οστικός ιστός ανταποκρίνεται και δυναμώνει όταν κανείς αθλείται.
Βάζοντας προτεραιότητα την άσκηση, όπως το περπάτημα 1,5 χλμ. την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη απώλειας της οστικής μάζας μεγαλώνοντας.
Πόσα βήματα αντιστοιχούν σε 1 χιλιόμετρο;
Ανάλογα με τον διασκελισμό σας 1 χλμ. ισοδυναμεί με 1200-1600 βήματα. Επομένως αν κάνετε περίπου 3.5 χλμ. την ημέρα έχετε υπερκαλύψει τα 5.000 βήματα που απαιτούνται για να παραμείνετε υγιείς.
Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε σε πόσα χιλιόμετρα αντιστοιχούν τα 5.000 βήματα που ορίζουν οι επιστήμονες ως τον ιδανικό ημερήσιο αριθμό:
- 1.000 βήματα αντιστοιχούν σε 0,7-0,8 χλμ.
- 2.000 βήματα αντιστοιχούν σε 1,4-1,7 χλμ.
- 3.000 βήματα αντιστοιχούν σε 2,1-2,5 χλμ.
- 4.000 βήματα αντιστοιχούν σε 2,8-3,3 χλμ.
- 5.000 βήματα αντιστοιχούν σε 3,6-4,1 χλμ.
- 6.000 βήματα αντιστοιχούν σε 4,3-5 χλμ.
- 7.000 βήματα αντιστοιχούν σε 5-5,8 χλμ.
- 8.000 βήματα αντιστοιχούν σε 5,7-6,6 χλμ.
- 9.000 βήματα αντιστοιχούν σε 6,4-7,4 χλμ.
- 10.000 βήματα αντιστοιχούν σε 7,1-8,3 χλμ.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία να έχετε γερά οστά;
Ενισχύοντας τον σκελετό μας, μειώνουμε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον οστεοπόρωση και κατάγματα.
Οστεοπόρωση
Πρόκειται για μια πάθηση του μεταβολισμού των οστών που συνοδεύεται από μείωση της ποιότητας και της πυκνότητάς τους.
Αφορά κυρίως γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, όμως υπό ορισμένες συνθήκες ακόμα και γυναίκες 20, 30 και 40 ετών μπορεί να αναπτύξουν οστεοπενία και στη συνέχεια οστεοπόρωση.
Οι γυναίκες που έχουν μικρό, λεπτό σκελετό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το ιστορικό καταγμάτων στην ενήλικη ζωή, το κάπνισμα και η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών την ημέρα.
Η κατάσταση των οστών διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία και μέχρι τη δεκαετία των 20 ετών, όταν η πυκνότητά τους φτάνει στο μέγιστο.
Από εκεί και πέρα, με τη συστηματική γυμναστική, μπορεί να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και να μειωθεί ο ρυθμός ελάττωσης της οστικής πυκνότητας.
Κατάγματα
Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος να πέσουμε και να υποστούμε κάταγμα σε κάποιο οστό αυξάνεται, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη, τους καρπούς και τους γοφούς.
Σύμφωνα με έρευνες, μία στις δύο γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έχει υποστεί ή θα υποστεί κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης.
Με τη γυμναστική ενισχύεται ο μυϊκός ιστός, αλλά και η ισορροπία, ο συντονισμός των κινήσεων και η ευλυγισία.
Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες πτώσεων.
Μακροπρόθεσμα, η γυμναστική συμβάλλει απευθείας στην ενίσχυση της πυκνότητας των οστών.