Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 49% όλων των θανάτων, με ποσοστό 55% για τις γυναίκες και 43% για τους άνδρες. Περίπου το 50% αυτών των θανάτων οφείλονται σε στεφανιαία νόσο, ενώ σχεδόν το 1/3 συνδέεται με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων σχετίζεται με αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες λιγότερο συχνές καταστάσεις.
Η συνδυασμένη επιστημονική και κλινική εργασία αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ιατρούς, ειδικότερα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, όταν συνδυάζεται με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να δημιουργούνται και να υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια που επιδιώκουν την συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση.
Η εξέλιξη της επιστήμης γενικότερα είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στην Ιατρική προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που αφορούν τόσο την κατανόηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, τη διαγνωστική προσπέλαση, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων νοσημάτων. Στην Καρδιολογία ιδιαίτερα έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά την Στεφανιαία Νόσο, τις Βαλβιδοπάθειες, τις Αρρυθμίες και την Καρδιακή Ανεπάρκεια. Συχνά οι νέες θεραπείες που προτείνονται είναι ανατρεπτικές, έρχονται να ταράξουν τα νερά και με νέες, επαναστατικές πολλές φορές, μεθόδους να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων.
Οι αρρυθμίες επίσης έχουν συχνά άμεση συσχέτιση με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των καρδιολογικών ασθενών. Οι σύγχρονες μέθοδοι στην αντιμετώπιση τους, με επεμβατικό κυρίως τρόπο τα τελευταία χρόνια αλλά και με τη χρήση νεότερων συσκευών έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο στο πεδίο αυτό με σημαντικά οφέλη ακόμα και με μείωση της θνητότητας των βαρέως πασχόντων ασθενών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις νεότερες μεθόδους κατάλυσης των αρρυθμιών, τόσο της κολπικής μαρμαρυγής η οποία είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όσο και των επικίνδυνων κοιλιακών αρρυθμιών. Τέλος, θα γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, την καρδιακή επιδιόρθωση και μεταμόσχευση καρδιάς, τη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων αλλά και αναφορά στη τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο όσον αφορά στη μεταμόσχευση οργάνων και τις προοπτικές για το μέλλον. Δυστυχώς πραγματοποιούνται ελάχιστες μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως (μέσος όρος 10-12).