Οι μυοσκελετικοί πόνοι μπορεί να υποδεικνύουν σοβαρότερη πάθηση, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα κακών καθημερινών συνηθειών, όπως η καθιστική ζωή, η σωματική κόπωση ή ακόμα και η επιλογή ακατάλληλων παπουτσιών. Μπορεί άραγε ένα σωστό ζευγάρι παπούτσια να μας ανακουφίσει από αυτούς τους πόνους;
Η αναζήτηση του «ιδανικού» παπουτσιού Σκεφτείτε πόσες φορές σταθήκατε μπροστά σε έναν καθρέφτη σε κατάστημα υποδημάτων, θαυμάζοντας ένα ζευγάρι παπούτσια, αγνοώντας τον ελαφρύ πόνο στα δάχτυλα ή τη δυσφορία στο πέλμα… Οι ποδολόγοι επισημαίνουν ότι το ιδανικό παπούτσι για την υγεία των ποδιών είναι εκείνο που προσφέρει άνεση από τη στιγμή που το δοκιμάζουμε.
Πριν φτάσετε στο ταμείο, αφιερώστε λίγα λεπτά εντός του καταστήματος για να περπατήσετε φορώντας και τα δυο παπούτσια. Η αίσθηση τους πρέπει να είναι ξεκάθαρα άνετη, να μην είναι ούτε πολύ φαρδιά ούτε πολύ στενά και να νιώθετε ότι υποστηρίζουν το σώμα σας καθώς περπατάτε. Η λέξη «κλειδί» είναι η άνεση, όχι η εμφάνιση.
Μέτριο ύψος τακουνιού
Σύμφωνα με την Pauline Fu, επίκουρη κλινική καθηγήτρια ορθοπεδικής στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, τα παπούτσια με μέτριο ύψος στο τακούνι, είναι τα καλύτερα. Το γεγονός ότι οι φτέρνες ανασηκώνονται ελαφρώς, επιτρέπει στον αστράγαλό να στρίβει ελεγχόμενα και να κάνει τις απαραίτητες περιστροφικές κινήσεις που απαιτούνται όταν περπατάμε.
Ένα εντελώς ίσιο τακούνι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο γυρίζει το πόδι σας και ακολούθως η λεκάνη σας. Αυτό, επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και το κάτω μέρος της πλάτης και μπορεί να προκαλέσει πόνο, εξηγεί η Δρ. Fu.
Ποιο είναι όμως τελικά το ιδανικό ύψος τακουνιού; Σύμφωνα με τον Bryon Butts, Ποδολόγο στο Performance Footcare της Νέας Υόρκης, οι κατευθυντήριες γραμμές από την American Podiatric Medical Association συνιστούν να μην ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα τακούνια μέχρι αυτό το ύψος μειώνουν την πίεση στα πέλματα καθώς περπατάμε και ο,τιδήποτε πάνω από αυτό αργά ή γρήγορα θα καταπονήσει την πλάτη μας.
Η απορρόφηση των κραδασμών
Εκτός από το ύψος του τακουνιού, η ποιότητα της σόλας και η ικανότητα της να απορροφά τους κραδασμούς καθώς περπατάμε, είναι ο άλλος σημαντικός παράγοντας στην επιλογή των υποδημάτων μας.
Μερικοί άνθρωποι χτυπούν το έδαφος με τη φτέρνα τους πιο δυνατά από άλλους ενώ περπατούν, προκαλώντας ένα είδους σοκ στην πλάτη. Το ιδανικό είναι η σόλα του παπουτσιού να έχει την ιδανική ισορροπία, ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η τεχνολογία της απορρόφησης κραδασμών έχει επιδείξει την σημασία της στα ειδικά παπούτσια για τρέξιμο, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων ή εκείνους που τρέχουν σε σκληρές επιφάνειες όπως είναι το πεζοδρόμιο.
Μπορούν να βοηθήσουν οι ανατομικές σόλες;
Πρόκειται για σχετικά χοντρές σόλες που είναι κυρτές στο μπροστινό μέρος και ενίοτε και στο πίσω μέρος του παπουτσιού και επιτρέπουν στο πόδι να κινείται ασκώντας λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και στο κάτω μέρος του ποδιού.
Κατασκευαστικά, αυτό το είδος σόλας είναι χαρακτηριστικό των λεγόμενων ανατομικών παπουτσιών που προτείνονται από τους γιατρούς σε άτομα με προβλήματα ποδιών που σχετίζονται με διαβήτη ενώ πλέον συναντώνται και σε ορισμένα μοντέλα αθλητικών παπουτσιών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Η Δρ. Fu σημειώνει ότι τα αθλητικά παπούτσια με «ρόκερ», χοντρή σόλα από καουτσούκ μπορούν να ανακουφίσουν την καταπόνηση στη φτέρνα. Ορισμένοι από τους ασθενείς της που πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα, ή αντιμετωπίζουν πόνους στα γόνατα, το ισχίο και την πλάτη, ανακουφίζονται με την χρήση αυτού του συγκεκριμένου είδους υποδημάτων.
Τι γίνεται με τα σανδάλια;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι σε γενικές γραμμές, τα σανδάλια και οι σαγιονάρες δεν παρέχουν μεγάλη υποστήριξη, με εξαίρεση τα ορθοπεδικά πέδιλα που συγκρατούν ικανοποιητικά την καμάρα του ποδιού.
Οι δημοφιλείς σαγιονάρες, είναι «ακίνδυνες» για μια βόλτα στην παραλία αλλά δεν συνιστώνται για χρήση όλη την μέρα ιδιαίτερα αν ήδη αντιμετωπίζουμε πόνους στην πλάτη. Όπως εξηγούν οι γιατροί, αυτό το είδος παπουτσιού κρατά την φτέρνα χαμηλότερα από το ύψος των δαχτύλων ενώ η σόλα του είναι συνήθως πολύ λεπτή για να είναι αποτελεσματική στο θέμα της απορρόφησης κραδασμών που προκαλεί κάθε βήμα. Οι οικιακές παντόφλες παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα όμως όσο δεν συνηθίζουμε να βολτάρουμε στην γειτονιά φορώντας τες, δεν υπάρχει λόγος να τις αποχωριστούμε εντός του σπιτιού μας.
Ανάμεσα στα υποδήματα που «αντιπαθεί» η πλάτη μας, συμπεριλαμβάνονται τα flat τύπου loafers και οι «μπαλαρίνες» με πολύ επίπεδη σόλα. Παπούτσια σαν αυτά αναγκάζουν την λεκάνη να περιστρέφεται με τρόπο που μπορεί να επιδεινώσει τυχόν πόνους στην πλάτη, σημειώνουν οι ορθοπεδικοί.
Πότε μπορεί να βοηθήσει ο γιατρός
Σε πολλές περιπτώσεις, οι πόνοι στην πλάτη εμφανίζονται ως σύμπτωμα κακής ευθυγράμμισης του κορμού, της λεκάνης και των άκρων ή ως αποτέλεσμα ανωμαλιών στην βάδιση. Αν και το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο σύνθετο, η χρήση ειδικών πάτων ή εξειδικευμένων ορθοπεδικών υποδημάτων μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς από τον πόνο μέχρι ο γιατρός να αποφασίσει την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας πόνος στην πλάτη επιμένει, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή καθώς μπορεί να υποκρύπτει σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.