Συχνά, παρατηρείται σύγχυση μεταξύ εννοιών, όπως είναι η γρίπη, η ίωση, το κρυολόγημα κ.α. Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι η ίωση είναι η έννοια που περιγράφει οποιαδήποτε λοίμωξη από ιό, βακτήριο και άλλα παθογόνα μικρόβια. Οι πιο συνήθεις από αυτές κατά την παιδική ηλικία είναι η ιογενής αμυγδαλίτιδα, η ανεμοβλογιά, η γαστρεντερίτιδα, η οστρακιά, το κοινό κρυολόγημα, ο covid-19, η ιλαρά, η βρογχιολίτιδα κ.α.
Οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χειμωνιάτικος καιρός και τα χαρακτηριστικά του, όπως είναι το ψυχρό κλίμα και η υγρασία, ευνοεί την διασπορά μικροβίων. Αν και αυτές δεν αφορούν μόνο τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, αλλά εξίσου και τους ενήλικες, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή λόγω της καθημερινότητάς τους, της συχνής και στενής επαφής με άλλα παιδιά και της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής.
Πώς μεταδίδεται η ίωση;
Οι μικροοργανισμοί προσπαθούν να πολλαπλασιαστούν χρησιμοποιώντας το περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, εξηγείται και η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και τα συμπτώματα που προκαλούν στο ίδιο το άτομο.
Κατά την περίοδο επώασης, ο μικροοργανισμός πολλαπλασιάζεται στο σώμα και αφορά το χρονικό διάστημα από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Κατά την περίοδο μετάδοσης, το μικρόβιο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Αυτό το διάστημα αφορά το σημείο πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την εξασθένισή τους.
Μία ίωση μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με έμμεση ή άμεση επαφή. Πιο συγκεκριμένα, αν το άτομο έρθει σε επαφή, φιλήσει, αγγίξει το άτομο που φέρει το μικρόβιο ή τα αντικείμενά του που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, τότε μπορεί να κολλήσει. Επίσης, ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει φυσικά μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται και εξαπλώνονται μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος από ασθενή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ίωσης στα παιδιά;
Τα συμπτώματα της ίωσης στα παιδιά είναι ποικίλα και εκδηλώνονται κυρίως αναφορικά με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά όχι μόνο. Επίσης, δεν υπάρχει κανόνας για το ποια συμπτώματα θα εμφανιστούν, αλλά αυτό εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης της ίωσης.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:
· Πυρετός μεγαλύτερος από 38°C
· Συμφόρηση ή/και καταρροή στη ρινική κοιλότητα
· Ξηρός και στη συνέχεια παραγωγικός βήχας
· Έντονος πονόλαιμος
· Αίσθημα κόπωσης
· Ερυθρότητα και υγρασία στα μάτια
· Αλλαγές στην όρεξη
· Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
· Εξανθήματα
Πόσο καιρό κρατάει η ίωση στα παιδιά;
Το διάστημα που θα κρατήσει μία ίωση στο παιδί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, χονδρικά αναφέρουμε ότι αυτό το διάστημα διαρκεί από 7 ημέρες έως και 14!
Γενικότερα η διάρκεια της λοίμωξης είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Συχνά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ηλικία του παιδιού αλλά κυρίως το πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό του και η γενικότερη υγεία του. Επίσης, καθοριστικός είναι και ο παράγοντας του είδους του μικροβίου που έχει προσβάλει την υγεία του.
Πολλές φορές το παιδί μπορεί να έχει συνέλθει από την ίωση, αλλά κάποια συμπτώματα να επιμένουν, όπως είναι ο βήχας και η καταρροή. Πρόκειται για μία συχνή μεταλοιμώδη φάση, η οποία δε χρειάζεται να σας ανησυχεί καθώς τις περισσότερες φορές υποχωρεί.
Πώς θα καταλάβουμε αν το παιδί έχει ίωση ή Covid-19;
Δυστυχώς, πρόκειται για δύο δυσδιάκριτες καταστάσεις, αφού τα συμπτώματα είναι κοινά. Όμως, αν το παιδί εμφανίσει αγευσία και ανοσμία, ειδικά όταν δεν υπάρχει ρινική συμφόρηση, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για κορωνοϊό. Επιπλέον, αν το παιδί έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε καλό είναι να προβείτε σε τεστ covid, προκειμένου να ακολουθήσετε και τη σωστή πορεία μέχρι την ίαση του παιδιού.
Πώς μπορούν να προφυλαχτούν τα παδιά;
Το να αποφύγει ένα παιδί να κολλήσει μία ίωση είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά μας για τους κανόνες υγιεινής και να τα συμβουλεύουμε για το πώς μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, επισημαίνουμε ότι καλό είναι να μη βάζουμε τα χέρια στο πρόσωπό μας. Βέβαια, η στενή επαφή των παιδιών μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αλλά και απαραίτητη για την συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη. Για αυτό, φροντίζουμε να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα με σωστή διατροφή ή/και με συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την ηλικία τους μετά η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.