Το 90% των ανθρώπων έχει συναντήσει στο περιβάλλον του τουλάχιστον έναν χειριστικό άνθρωπο. Η συναισθηματική πίεση που ασκούν είναι πολλές φορές αβάσταχτη.
Ίσως για εσάς, η χειραγώγηση να προήλθε ή να συνεχίζει να προέρχεται από ένα άτομο στη δουλειά σας ή από ένα μέλος της οικογένειάς σας. Ίσως βρεθήκατε ή ακόμα βρίσκεστε σε έναν ρόλο «φροντιστή» απέναντί του που ξεπερνά κατά πολύ τον διαθέσιμο χρόνο και τους πόρους σας. Ίσως πάλι αισθάνεστε πως αυτό το άτομο ξέρει ακριβώς πώς να πυροδοτήσει τις ανασφάλειές σας ή να σας φτάνει στα άκρα προκειμένου να γίνει το δικό του.
Μόλις ξεκαθαρίσετε μέσα σας πως πρόκειται περί χειραγώγησης, τι μπορείτε να κάνετε; Ποιες τεχνικές θα σας βοηθήσουν να… ανακτήσετε τον έλεγχο;
Ακολουθούν τρόποι επικοινωνίας και αυτορρύθμισης που μπορούν να συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το χειριστικό άτομο στο περιβάλλον σας.
Αρχικά, φροντίστε να είστε ήρεμοι
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα άτομο που ξεπερνά τα όρια και προσπαθεί να επιβάλλει τα δικά του θέλω είναι να κάνετε μια προσπάθεια να ηρεμήσετε το σώμα σας, το οποίο, με τη σειρά του, θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας.
Δεν είναι βεβαίως εύκολο αυτό να συμβεί παρουσία ενός χειριστικού ατόμου, αλλά αν καταφέρετε να ρυθμίσετε το νευρικό σας σύστημα, θα είστε σε θέση να σκέφτεστε πιο καθαρά και να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά.
Για να κάνετε την αρχή, δοκιμάστε να επιβραδύνετε τον ρυθμό με τον οποίο μιλάτε καθώς και την ένταση της φωνής σας. Έτσι θα επιβραδύνετε την αναπνοή σας, κάτι που μπορεί παράλληλα να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό και να μειώσει το ενδεχόμενο άγχος, ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο μας μετατοπίζει σε μια πιο χαλαρή κατάσταση.
Εντοπίστε και αποφύγετε την συναισθηματική παγίδα
Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τις συναισθηματικές παγίδες στις οποίες το χειριστικό άτομο προσπαθεί να σας ρίξει. Ίσως προσπαθήσει να σας προκαλέσει ενοχή, ντροπή, φόβο, λύπη ή συμπάθεια παίζοντας το «θύμα». Δώστε προσοχή στην υπερβολή στα λόγια και τις αντιδράσεις του χειριστικού ατόμου. Μήπως αυτό που λέει είναι παράλογο και ανακριβές μόνο και μόνο για να σας πείσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε;
Δώστε επίσης προσοχή στο ένστικτό σας και προσπαθήστε να είστε, όπως είπαμε, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, ώστε να μην παρασυρθείτε από τη χειραγώγηση.
Χρησιμοποιήστε την τεχνική της «χαλασμένης κασέτας»
Όταν αντιμετωπίζετε ένα χειριστικό ή δύσκολο άτομο, μην περιμένετε τα όσα λέτε να γίνουν αποδεκτά χωρίς… μάχη. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να εκφράσετε ξανά και ξανά σαν… χαλασμένη κασέτα την άποψή σας για ένα θέμα- γεγονός, καθώς ένα χειριστικό άτομο θα προσπαθήσει να αρνηθεί, να αποφύγει, να διαστρεβλώσει και να ρίξει σε εσάς το «μπαλάκι» της ευθύνης για τα δικά του λάθη.
Επικυρώστε το συναίσθημα- Μην αποδέχεστε τη συμπεριφορά
Η επικύρωση των συναισθημάτων που ισχυρίζεται ότι βιώνει ένα χειριστικό άτομο, ενδέχεται να ομαλοποιήσει τα πράγματα. Η στρατηγική αυτή δεν αφορά την υποχώρησή σας αλλά περισσότερο στο να ανακτήσετε τον έλεγχο της κατάστασης έως ένα σημείο.
Υπάρχει βέβαια μια σαφής διάκριση ανάμεσα στην επικύρωση ενός συναισθήματος και την αποδοχή μιας συμπεριφοράς στην οποία επιδίδεται κάποιος εξαιτίας αυτού.
Αφιερώστε χρόνο σε υγιείς σχέσεις
Δεν είναι εύκολο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με χειριστικούς ανθρώπους. Κι ενώ αυτές οι τακτικές είναι χρήσιμες για τη διατήρηση μιας αίσθησης ελέγχου κατά τη συναναστροφή μας μαζί τους, είναι επίσης σημαντικό να περιορίζουμε το χρόνο που αφιερώνουμε και την προσοχή που δίνουμε σε τέτοιου είδους συναναστροφές.
Μερικές φορές, δεν είναι εφικτό να απεγκλωβιστούμε εντελώς από μια σχέση με ένα χειριστικό άτομο εξαιτίας της τακτικής παρουσίας του στην καθημερινότητά μας ή της φύσης της σχέσης μας με εκείνο. Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο να μοιραζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερες προσωπικές πληροφορίες μαζί του, να μειώνουμε τη συχνότητα και τη διάρκεια του χρόνου που περνάμε μαζί του και να επικεντρώνουμε την ενέργεια και την προσοχή μας στην καλλιέργεια σχέσεων με άτομα που σέβονται τα όριά μας και μας βοηθούν να νιώθουμε «σταθεροί» και γεμάτοι ενέργεια παρά εξαντλημένοι, φοβισμένοι και ανήσυχοι.