Η ταυρίνη είναι μια ουσία που αποτελεί την κινητήριο δύναμη του οργανισμού, γι’ αυτό και την παράγει μόνος του. Ονομάστηκε έτσι επειδή απομονώθηκε πρώτη φορά από την χολή βοδιού το 1827 από τους Γερμανούς επιστήμονες Φρίντριχ Τίντεμαν και Λεοπόλδο Γκμέλιν.
Βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, στον αμφιβληστροειδή, στην καρδιά και στα αιμοπετάλια. Παρόλο που μέχρι το 1976 θεωρούταν ότι αποτελεί τελικό προϊόν του μεταβολισμού, χωρίς να έχει κάποια σημαντική αξία για το ανθρώπινο σώμα, αργότερα παρατηρήθηκε ότι η ταυρίνη ασκεί κάποιες σημαντικές επιδράσεις στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ταυρίνη συμβάλει στη μεταφορά καλίου, νατρίου, ασβεστίου και μαγνησίου μέσα και έξω από τα κύτταρα και δρα σχεδόν ως νευροδιαβιβαστής.
Ποιες είναι οι ιδιότητες της ταυρίνης;
Η ταυρινή βοηθά σε μία πληθώρα βιολογικών διεργασιών.
Τα πλεονεκτήματα και οι ιδιότητες της ταυρίνης:
Η ρύθμιση των υγρών και των μετάλλων στο αίμα.
Στη σωστή λειτουργία των μυών.
Φαίνεται πως ενισχύει τις συσπάσεις της καρδιάς .
Στη διατήρηση του καλίου και του μαγνησίου μέσα στα κύτταρα. Το επαρκές κάλιο μέσα στα κύτταρα της καρδιάς αποτρέπει τις καρδιακές αρρυθμίες.
Βοηθά στο σχηματισμό της χολής και στην αποτελεσματικότερη αποβολή της από το σώμα, ενώ παράλληλα εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στη χοληδόχο κύστη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσει την όραση και την ακοή.
Αυξάνει τη σωματική αντοχή και είναι κατάλληλη για όσους αθλούνται καθημερινά και πολύ.
Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στο άγχος, στις κρίσεις πανικού αλλά και στην αϋπνία.
Η καταπραϋντική της δράση μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη των επιληπτικών χρήσεων αλλά και των επεισοδίων μανίας που προκαλούνται σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σε ποια τρόφιμα την βρίσκουμε;
Η ταυρίνη υπάρχει κυρίως στο κρέας, στα θαλασσινά, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ποιοι την έχουν περισσότερο ανάγκη;
Παρόλο που την ταυρίνη την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που οι ποσότητες που παράγονται δεν επαρκούν και πρέπει να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.
Αυτές είναι:
Οι χορτοφάγοι καθώς έχουν 60-80% λιγότερη ποσότητα ταυρίνης στο αίμα τους και περίπου 30% λιγότερη στα ούρα τους
Άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών και κρέατος
Όσοι έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες καθώς οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να καταστρέψουν τις ποσότητες της ταυρίνης στο αίμα
Παρενέργειες και Αντενδείξεις
Υπάρχουν έρευνες οι οποίες έχουν δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά στα οποία περιέχεται η ταυρίνη αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα έως και 4 ώρες μετά την κατανάλωση του.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ο συνδυασμός αλκοόλ και ενεργειακών ποτών είναι επικίνδυνος για όσους παρουσιάζουν καρδιακές αρρυθμίες.
Επίσης, η ταυρίνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Τέλος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Αξίζει, ωστόσο εδώ, να αναφέρουμε ότι στο μητρικό γάλα περιέχεται επαρκής ποσότητα ταυρίνης που μεταφέρεται στο βρέφος για το οποίο είναι απαραίτητη.
Τέλος, εάν κάποιος πάρει παραπάνω δόση από την συνιστώμενη, μπορεί να παρουσιάσει διάρροιες και πεπτικά έλκη