Μεγαλώνοντας η μυϊκή μάζα μας μειώνεται, ενώ μειώσεις παρατηρούνται και στην μυϊκή δύναμη και λειτουργία του οργανισμού. Οι ειδικοί αναφέρονται στο φαινόμενο με τον όρο “σαρκοπενία”, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ακούσια απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία.
Ενώ η ακριβής ηλικίας που αρχίζουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα μπορεί να ποικίλλει, οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές τείνουν να συμβαίνουν μετά τα τριάντα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται κατά περίπου 3 έως 8% μετά την ηλικία των 30 ετών και σε υψηλότερα ποσοστά μετά την ηλικία των 60 ετών.
Η απώλεια αυτή εκτός από απογοητευτική, μπορεί επίσης να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία.
Πώς θα διατηρήσετε τους μυς σας
Αν και η γήρανση διαδραματίζει βασικό ρόλο στην σαρκοπενία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει επίσης στην απώλεια μυϊκής μάζας. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι.
Ενώ η καθιστική ζωή ή ο λιγότερο δραστήριος τρόπος ζωής δεν οδηγούν πάντα σε μυϊκή απώλεια στους μεγαλύτερους ενήλικες, η κίνηση και η άσκηση μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος και την δύναμη των μυών. Αρκεί ένα σύντομο διάλειμμα από την μυϊκή ενδυνάμωση για να προκληθεί μείωση της μυϊκής μάζας, ακόμα και σε νεότερα άτομα.
Τα καλά νέα είναι όμως ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι διαφορετικοί τύποι προπονήσεων και οι ασκήσεις που μπορείτε να εκτελέσετε με βάρη ή λάστιχα αντίστασης, συμβάλλουν στην αύξηση τόσο της μυϊκής δύναμης όσο και της μυϊκής αντοχής.
Ο σωστός αριθμός, η κατάλληλη ένταση και η συχνότητα των προπονήσεών σας είναι το “κλειδί” για να έχετε τα μέγιστα οφέλη, με τον μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού.
Γι’αυτό μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ένα έμπειρο προπονητή ή γυμναστή, που θα σας καθοδηγήσει, δημιουργώντας ένα πλάνο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.