Πώς να μετατρέψουμε το λεμόνι σε zero waste μπαχαρικό

Το λεμόνι, ειδικά εκείνο που μαζεύουμε από τον κήπο μας, έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα και συνήθως το χρησιμοποιούμε τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαρτοπλαστική.

Από την τόσο συχνή χρήση του όμως προκύπτουν μεγάλες ποσότητες “σκουπιδιών” από τις φλούδες του. Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για χρήση zero waste προϊόντων όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις φλούδες του λεμονιού σ’ ένα νοστιμότατο μπαχαρικό.

Το βασικό βήμα για να πετύχετε τον σκοπό σας είναι η επιλογή των λεμονιών. Δεν θέλουμε κερωμένα λεμόνια -που κυκλοφορούν συχνά στο εμπόριο- οπότε είτε επιλέγετε βιολογικά είτε τα λεμόνια από τον δικό σας ή κάποιο γειτονικό κήπο.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε ένα μπολ για να τις πλύνουμε πολύ πολύ καλά.

Τις τοποθετούμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30΄, μέχρι να αφυδατωθούν.

Αφού ψηθούν τις περνάμε από το μούλτι και τις χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα δοχείο για μπαχαρικά.

Αυτό το αυτοσχέδιο zero waste μπαχαρικό είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τη μαρινάδα σε κρεατικά, κοτόπουλα και ψαρικά. Επίσης στη θέση του λεμονιού μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι ή ακόμα και γκρέιπ φρουτ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::