Η οξείδωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν φρούτα και λαχανικά έρχονται σε επαφή με τον αέρα, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα και η γεύση τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το καφέ χρώμα που παίρνουν μήλα, αβοκάντο ή πατάτες λίγη ώρα μετά το κόψιμο. Αν και η οξείδωση δεν καθιστά τα τρόφιμα επικίνδυνα για κατανάλωση, επηρεάζει την εμφάνιση και συχνά τη γευστική τους ποιότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν απλές μέθοδοι για να την αποτρέψετε.
1. Χρήση όξινων διαλυμάτων
Η εφαρμογή χυμού λεμονιού ή πορτοκαλιού στις κομμένες επιφάνειες μειώνει σημαντικά την οξείδωση, χάρη στη βιταμίνη C και την οξύτητά τους, που επιβραδύνουν την αντίδραση με το οξυγόνο.
2. Αποθήκευση σε νερό
Η βύθιση κομμένων φρούτων ή λαχανικών σε κρύο νερό περιορίζει την επαφή τους με τον αέρα, καθυστερώντας έτσι την αλλαγή χρώματος. Είναι ιδανικό για πατάτες, μήλα ή καρότα που προορίζονται για μαγείρεμα ή σαλάτες.
3. Χρήση αεροστεγών δοχείων
Η αποθήκευση σε κλειστά δοχεία μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στο τρόφιμο. Ορισμένα δοχεία είναι ειδικά σχεδιασμένα για φρούτα και λαχανικά και διατηρούν τη φρεσκάδα για περισσότερες ημέρες.
4. Ελαφρύ μαγείρεμα ή ζεμάτισμα (blanching)
Για λαχανικά που πρόκειται να αποθηκευτούν ή να καταψυχθούν, το σύντομο ζεμάτισμα σε βραστό νερό και άμεση ψύξη σε παγωμένο νερό σταθεροποιεί τα ένζυμα που προκαλούν οξείδωση.
5. Ψύξη και γρήγορη κατανάλωση
Η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει όλες τις χημικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της οξείδωσης. Φυλάξτε τα τρόφιμα στο ψυγείο και καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατόν.
Η πρόληψη της οξείδωσης είναι εύκολη και απαιτεί απλές τεχνικές, διατηρώντας την εμφάνιση και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αναλλοίωτα. Έτσι, απολαμβάνετε πάντα φρέσκα και ελκυστικά φρούτα και λαχανικά.