Η κετοξέωση είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί να επηρεάσει και όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ας δούμε τι είναι η κετοξέωση, πώς προκύπτει και πώς μπορούμε να την προλάβουμε.
Τι είναι η κετοξέωση;
Η διαβητική κετοξέωση (DKA) συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας λόγω έλλειψης ινσουλίνης. Αντίθετα, αρχίζει να καίει λίπος, με αποτέλεσμα την παραγωγή κετονών, οι οποίες είναι όξινες ενώσεις. Όταν οι κετόνες συσσωρεύονται στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή οξίνιση του οργανισμού, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του.
Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Τα κοινά σημάδια της κετοξέωσης περιλαμβάνουν:
- Έντονη δίψα και ξηροστομία.
- Συχνή ούρηση.
- Κόπωση και αδυναμία.
- Ναυτία, εμετό και κοιλιακό πόνο.
- Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή.
- Φρουτώδης οσμή στην αναπνοή, λόγω των κετονών.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, απώλεια συνείδησης ή ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η κετοξέωση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, ειδικά όταν παραλείπουν δόσεις ινσουλίνης. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από λοιμώξεις, σοβαρό στρες ή τραυματισμό. Σπανιότερα, εμφανίζεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονης καταπόνησης.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Η πρόληψη της κετοξέωσης είναι εφικτή με σωστή διαχείριση του διαβήτη. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις κετόνες, ειδικά όταν αισθάνεστε άρρωστοι. Φροντίστε να λαμβάνετε τις συνταγογραφημένες δόσεις ινσουλίνης και ενημερώστε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στα συμπτώματα.
Σε περίπτωση υποψίας κετοξέωσης, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και ινσουλίνης για την αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού.
Συμπέρασμα
Η κετοξέωση είναι μια επικίνδυνη αλλά προλήψιμη επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Με την κατάλληλη διαχείριση και επαγρύπνηση, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής της και να διατηρήσετε την υγεία σας σε βέλτιστη κατάσταση.