Η σαρκοπενία είναι μια παθολογική κατάσταση που συνοδεύεται από μυϊκή χαλάρωση, απώλεια δύναμης, αποσταθεροποίηση της κινητικότητας, και επηρεάζει τη συνολική λειτουργικότητα του ατόμου, καθώς περιλαμβάνει και συμπτώματα κόπωσης και κατάπτωσης. Η σαρκοπενία φαίνεται να είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης του σώματος λόγω της μειωμένης αιμάτωσης των μυών και του ελλιπούς μεταβολισμού των συστατικών που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Αυτή η φθορά ξεκινά σύμφωνα με μελέτες περίπου από την ηλικία των 30 ετών, όπου το σώμα ξεκινά να χάνει μυϊκή μάζα. Αν και θεωρούνταν μία αναπόφευκτη εξέλιξη της φυσικής γήρανσης, η έρευνα προσπαθεί να επιβραδύνει ή και να αναχαιτίσει την σαρκοπενία.
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;
Η σαρκοπενία είναι μία πάθηση που μπορεί να χαρακτηριστεί «αθόρυβη». Επειδή ακριβώς εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως αδυναμία και αστάθεια, δε λαμβάνονται υπόψιν ως πιθανά συμπτώματα, αλλά ως φυσική εξέλιξη της γήρανσης. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό, όλες αυτές οι αλλαγές στην κίνηση και την αντοχή να αξιολογούνται, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, τα συχνότερα συμπτώματα της σαρκοπενίας είναι τα εξής:
- Μειωμένη αντοχή
- Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
- Απώλεια μυϊκής μάζας κυρίως στα άκρα
- Απώλεια δύναμης
- Μειωμένη κινητικότητα σε ταχύτητα, αντοχή και ισορροπία
- Κούραση και αίσθημα αδυναμίας.
Ποιους επηρεάζει συνήθως;
Όπως προαναφέρθηκε, η σαρκοπενία επηρεάζει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η έναρξη της φθοράς όμως ξεκινά περίπου από τα 30 έτη, όπου το σώμα φαίνεται να χάνει μισό με 1% της άλιπης μυϊκής του μάζας. Το ποσοστό σαρκοπενίας σε άτομα άνω των 80 ετών, μπορεί να αγγίζει έως και το 50%. Επίσης, συνηθέστερη είναι η εμφάνισή της σε άτομα που διάγουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς τακτική άσκηση και με κακή διατροφή.
Πώς αντιμετωπίζεται η σαρκοπενία;
Αν και η σαρκοπενία φαίνεται να επηρεάζει τα γηραιά άτομα, η επιστήμη στρέφεται στην αναζήτηση τρόπων να αποφεύγεται ή να επιβραδύνεται η έλευση και η επίδρασή της στο σώμα. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες πρακτικές, που μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και την καθυστέρηση της πάθησης.
Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Η γυμναστική με αντιστάσεις και η αερόβια γυμναστική τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να επιδράσει θεαματικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και την τόνωση του σώματος. Επίσης, μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D και Ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλει επίσης δραστικά.
Πώς θα την προλάβεις;
Η πρόληψη εμφάνισης της πάθησης περιλαμβάνει έναν υγιή και προσεκτικό τρόπο ζωής. Η τακτική άσκηση με βάρη σε συνδυασμό με αερόβια δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό και σε μυϊκό επίπεδο. Ασκήσεις ενδυνάμωσης και τόνωσης των μυών, λοιπόν, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης διάφορων μυϊκών ζητημάτων, όπως είναι και η σαρκοπενία. Η γυμναστική με αντιστάσεις προάγει επίσης τη σύνθεση πρωτεϊνών και τη ρύθμιση των ορμονών. Αυτοί είναι δύο παράγοντες που δεν επιτρέπουν στο μυϊκό σύστημα να εκπέσει και να νοσήσει, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής.
Φυσικά, προκειμένου να ωφελήσει η γυμναστική είναι σημαντική και η σωστή διατροφή. Αυτός είναι ο ολοκληρωμένος τρόπος να προλάβει κανείς προβλήματα στο μυϊκό σύστημα. Από μία ηλικία και μετά, η ανάγκη για πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη. Επομένως, μία διατροφή πλούσια σε κρέας, σπόρους και δημητριακά είναι απαραίτητη. Από την άλλη μεριά, τρόφιμα που συμβάλλουν στην παραγωγή οξέων καλό είναι να περιορίζονται. Τέτοια είναι τα φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη D και τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα επίσης για την εύρυθμη λειτουργία των μυών και μπορούν να λαμβάνονται και μέσα από συμπληρώματα διατροφής.