Σε Έξαρση 3 Τροφιμογενείς Λοιμώξεις στην Ευρώπη

Τρεις σοβαρές τροφιμογενείς λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές αρχές. Οι λοιμώξεις αυτές έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα τρόφιμα και απαιτούν αυξημένη προσοχή από καταναλωτές και παραγωγούς για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς.

1. Σαλμονέλωση (Salmonella)

Η σαλμονέλα είναι η πιο διαδεδομένη τροφιμογενής λοίμωξη στην Ευρώπη. Πρόσφατα, έχει συνδεθεί με τη μόλυνση αυγών, κοτόπουλου και άλλων πουλερικών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του σωστού μαγειρέματος και της αποθήκευσης των τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Επιπλέον, η αποφυγή της κατανάλωσης ωμών αυγών ή μη παστεριωμένων προϊόντων γαλακτοκομίας είναι κρίσιμη.

2. Λιστερίωση (Listeria monocytogenes)

Η λιστέρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για εγκύους, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων έχει συσχετιστεί με μολυσμένα τυριά, έτοιμα φαγητά και καπνιστά ψάρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους και σε σοβαρές περιπτώσεις, μηνιγγίτιδα. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν την αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων προϊόντων και την τήρηση των οδηγιών για την αποθήκευση ευαίσθητων τροφίμων στο ψυγείο.

3. Εσερίχια κόλι (E. coli)

Ορισμένα στελέχη του E. coli μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις. Πρόσφατα περιστατικά στην Ευρώπη έχουν συνδεθεί με μολυσμένα λαχανικά και μη επαρκώς μαγειρεμένο κρέας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιματηρή διάρροια και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές επιπλοκές, όπως το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Η υγειονομική αρχή συστήνει καλό πλύσιμο λαχανικών και φρούτων και σωστό μαγείρεμα κρεάτων.

Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση

Η πρόληψη αυτών των λοιμώξεων βασίζεται στην ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Η σωστή ψύξη, το σχολαστικό πλύσιμο και η αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα είναι ουσιαστικά βήματα για την αποτροπή της εξάπλωσης αυτών των μικροβίων.

Οι αρχές καλούν τους καταναλωτές να παραμένουν ενήμεροι για τις προειδοποιήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::