Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Νίκο Παπαθανάση, περιγράφονται οι λεπτομέρειες σχετικά με το αντικείμενο, τον τρόπο, τη διαδικασία υλοποίησης, καθώς και την παρακολούθηση της δράσης με τίτλο «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού». Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο εντάσσεται στο πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.
Μεταξύ των βασικών στόχων της δράσης είναι η προώθηση της υγείας των εφηβικών κοριτσιών, με έμφαση στην εμμηνόρροια, την αποστιγματοποίηση της περιόδου και την καταπολέμηση της φτώχειας περιόδου. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η ανάπτυξη τηλεοπτικής εκπομπής και podcast, καθώς και η διανομή προϊόντων περιόδου. Επιπλέον, δημιουργείται μια βάση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοτραυματισμών στη χώρα.
Προτεραιότητες δράσης
Η ΚΥΑ αποσκοπεί στην εξειδίκευση του αντικειμένου, του τρόπου και της διαδικασίας υλοποίησης, καθώς της παρακολούθησης της δράσης «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού», θέτοντας τις παρακάτω προτεραιότητες για την εθνική δράση:
- Η ενίσχυση των συστημάτων και πολιτικών για την υγεία.
- Η ενίσχυση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στην οικογένεια.
- Η προώθηση αποτελεσματικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την προαγωγή της υγείας των παιδιών και της οικογένειας, που θα προσαρμόζονται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο σκοπός ανάπτυξης της δράσης συνίσταται:
- Στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την προαγωγή της υγείας της οικογένειας και του παιδιού,
- στην καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης και διασύνδεσης της οικογένειας με τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας,
- στη συλλογή δεδομένων για τις περιπτώσεις που ανιχνεύονται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και για εκείνες που παραπέμπονται περαιτέρω για εξειδικευμένη παρέμβαση,
- στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, που έρχονται σε επαφή με τις οικογένειες, για τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά,
- εστην ενημέρωση των οικογενειών και τη διευκόλυνση τους ως προς τη διασύνδεση με τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας,
- στη διαμόρφωση ενός προγράμματος προαγωγής της υγείας των εφήβων κοριτσιών μέσω της αποστιγματοποίησης της εμμήνου ρύσεως και
- στη διαμόρφωση μίας βάσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοτραυματισμών στη χώρα μας και τη δημιουργία Κοινοτικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης ορίζεται η 31η.12.2025.
Άξονες παρεμβάσεων
Η παρούσα δράση διαρθρώνεται σε τρεις άξονες παρεμβάσεων, κάθε ένας από τους οποίους περιλαμβάνει συγκεκριμένες δέσμες ενεργειών, όπως περιγράφονται στην υπό στοιχεία 112505/ΕΞ/04.08.2022 απόφαση ένταξης. Ειδικότερα, οι άξονες της παρούσας δράσης είναι οι εξής:
- Άξονας 1: Προαγωγή της υγείας του παιδιού και της οικογένειας μέσω του παιδιατρικού πλαισίου.
- Άξονας 2: Προαγωγή της υγείας των εφήβων κοριτσιών.
- Άξονας 3: Δημιουργία και λειτουργία ενός πρότυπου κοινοτικού κέντρου για την ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και θεραπευτική αντιμετώπιση του φαινομένου των μη αυτοκτονικών αυτοτραυματισμών σε νέους ηλικίας 18-24 ετών.
Άξονες παρεμβάσεων για την έμμηνο ρύση
Η ΚΥΑ προβλέπει διάφορες δέσμες ενεργειών. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία και διάθεση εκπαιδευτικού υλικού και την οργάνωση σεμιναρίων και περιλαμβάνει:
- Συγκέντρωση και χαρτογράφηση υφιστάμενων πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με τα ζητήματα εμμήνου ρύσεως στην Ελλάδα,
- δημιουργία εκπαιδευτικών πακέτων για παιδιά, για εφήβους, για γονείς/φροντιστές και για εκπαιδευτικούς,
- οργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης σε σχολεία, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών και
- σχεδιασμό και δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για τη διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού, των σεμιναρίων και των διαδραστικών παιχνιδιών.
Η δεύτερη δέσμη ενεργειών αφορά στη δημιουργία υλικού και στην ανάπτυξη δράσεων για την αποστιγματοποίηση της εμμήνου ρύσεως και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- στη δημιουργία τηλεοπτικής εκπομπής για τη σημασία και τα βασικά ζητήματα που αφορούν την έμμηνο ρύση,
- τη δημιουργία και τη διάθεση σειράς podcasts και
- την οργάνωση δρώμενων σε μεγάλες πόλεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο την αποστιγματοποίηση της εμμήνου ρύσεως.
Η τρίτη δέσμη ενεργειών περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας περιόδου, που συνίστανται στην προμήθεια ειδικού πακέτου προϊόντων περιόδου στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος και στη διανομή προϊόντων περιόδου.
Παράλληλα, υλοποιείται μελέτη σχετικά με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας εμμήνου ρύσεως, ενώ περιλαμβάνονται υπηρεσίες διαχείρισης, συντονισμού και επίβλεψης της δέσμης έργων.