Τα οφέλη για τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας από την υλοποίηση του συστήματος RIS/PACS στα νοσοκομεία της χώρας αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για να εξασφαλίσεις την επιτυχία ενός έργου, η ΗΔΙΚΑ είναι ο ιδανικός συνεργάτης». Στη συνέχεια, τόνισε ότι η εφαρμογή του συστήματος RIS/PACS αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο της υγείας, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. «Θα φέρει σημαντικές αλλαγές στα ακτινολογικά εργαστήρια, στη διάγνωση, στη διαδικασία των εξετάσεων, αλλά κυρίως στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες», σημείωσε ο Υφυπουργός. Επίσης, επισήμανε ότι το έργο αυτό αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη μεταμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και αποδοτικότερο σύστημα υγείας για τον πολίτη.
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη χαρακτήρισε την ΗΔΙΚΑ ως τον πιο πολύτιμο συνεργάτη στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας. «Με την ολοκλήρωσή του το 1ο τρίμηνο του 2025 το έργο θα προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και το έργο των γιατρών, ενώ θα απελευθερώσει πολύτιμους πόρους στα νοσοκομεία. Το έργο θα αφήσει έντονο ψηφιακό αποτύπωμα συμβάλλοντας στη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο που θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και την παροχή ολοένα και πιο ποιοτικών, εξατομικευμένων και αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας», πρόσθεσε.
Την πολύ καλή συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και με τον ανάδοχο του έργου, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Γιάννης Καραγιάννης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ΗΔΙΚΑ σχεδιάζει και υλοποιεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που αναμορφώνουν τον χάρτη των υπηρεσιών Υγείας».
Την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων εξήρε και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα. «Είμαστε ευτυχείς καθώς σε αυτό το έργο έχουμε αποτελέσματα με τήρηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού», τόνισε υπογραμμίζοντας τη σημαντική υποστήριξη που προσέφερε το Υπουργείο Υγείας. «Κάθε φορά που χρειάστηκε απόφαση του υπουργείου ήταν εκεί, ήταν δίπλα στο έργο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών.
«Βρισκόμαστε στο 70%-80% του έργου», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Συστημάτων Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι οι εφαρμογές και το αποθετήριο λειτουργούν στο περιβάλλον «νέφους» του H-Cloud.
Αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της Iknowhealth Μιχάλης Ζερβός, η οποία ως υπεργολάβος της COSMOTE υλοποιεί τα τμήματα 1 και 2 του έργου, τόνισε τα χαρακτηριστικά του αποθετηρίου εικόνων, που εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. «Το αποθετήριο έχει τρία χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο, καθώς είναι το πρώτο στον κόσμο όπου η εικόνα πηγαίνει στον πολίτη, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και επιτρέπει τον διαμοιρασμό της εικόνας θέτοντας τις βάσεις της συνεργατικής ιατρικής», σημείωσε για να προσθέσει ότι το έργο RIS/PACS πετυχαίνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και απελευθερώνει σημαντικούς πόρους για τα νοσοκομεία.
Τι είναι το RIS/PACS
Το RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archive and Communication System) εξασφαλίζει την ασφαλή λήψη, αποθήκευση και ανάκτηση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και γνωματεύσεων και καλύπτει το σύνολο των 112 νοσοκομείων της χώρας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο του 2025 και στην πλήρη του λειτουργία θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις τους μέσω του gov.gr. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δυνατότητα διαμοιρασμού των εξετάσεων διευκολύνοντας τη συνεργασία των επαγγελματιών Υγείας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Η παραγωγική λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και έκτοτε έχει επεκταθεί για να καλύψει σήμερα το 60% των νοσοκομείων της χώρας. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του RIS/PACS παίζει το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) στο οποίο έχουν αναπτυχθεί όλες οι απαιτούμενες εφαρμογές και στο οποίο αποθηκεύονται οι εξετάσεις και οι διαγνώσεις.