Σχιζοφρένεια: Δύο πολύτιμα συμπληρώματα που βελτιώνουν τη λειτουργία του νου

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η σωστή λειτουργία του εντέρου αποτελεί ρυθμιστή της καλής ψυχικής μας υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που το έντερο χαρακτηρίζεται ως “δεύτερος εγκέφαλος”. Κάποια ανισορροπία στο μικροβίωμά του μπορεί συνεπώς να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Την ίδια αρνητική επίδραση θα μπορούσε να έχει και η έλλειψη της βιταμίνης του ήλιου, της βιταμίνης D. Τι ρόλο παίζουν, όμως, στη ρύθμιση πραγματικά σοβαρών ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια;

Προηγούμενες μελέτες έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον οι διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με τη σχιζοφρένεια. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύθηκε στο Neuropsychopharmacology Reports, αποδεικνύει ότι η λήψη προβιοτικών μαζί με τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με τη νόσο.

Για τη διενέργεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 70 ενήλικες με σχιζοφρένεια, οι οποίοι έλαβαν τυχαία εικονικό φάρμακο ή προβιοτικά συμπληρώματα μαζί με 400 IU βιταμίνης D καθημερινά για 12 εβδομάδες. Η βαρύτητα της νόσου και η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκαν με τεστ που ονομάστηκαν Κλίμακα Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου (PANSS) και η 30βάθμια Γνωστική Αξιολόγηση του Μόντρεαλ (MoCA), αντίστοιχα. Τελικά, ολοκλήρωσαν τη μελέτη 69 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νοητική δραστηριότητα βελτιώθηκε ως εξής: για τους ασθενείς που έλαβαν το συμπλήρωμα που περιείχε τα προβιοτικά, η βαθμολογία MoCA αυξήθηκε κατά 1,96 μονάδες, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών με βαθμολογία MoCA 26 ή υψηλότερη (που υποδηλώνει φυσιολογική νόηση) αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα με τα προβιοτικά, ενώ, τέλος, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων στις βαθμολογίες PANSS δεν ήταν σημαντικές.

«Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών μέσω της ρύθμισης του μικροβιώματος του εντέρου» δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Δρ Gita Sadighi, MD, του Πανεπιστημίου Επιστημών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αποκατάστασης, στο Ιράν.

Τα προβιοτικά τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου και μπορείτε και φυσικά να αυξήσετε την πρόσληψή τους, με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο ή το κεφίρ. Όσον αφορά τη φυσική πρόσληψη της βιταμίνης D χωρίς συμπληρώματα, εκτός από τον ήλιο, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση σολομού, τόνου, σαρδέλας ή αυγών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::