Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος, που προκαλεί συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πάθησης, και μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις αφορά το ποιο είδος ρυζιού είναι πιο φιλικό προς το έντερο.
Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή και τη γαστρεντερολογία, το λευκό ρύζι φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής επιλογή για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε αντίθεση με το καστανό ή άγριο ρύζι, που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μπορούν να επιβαρύνουν ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, το λευκό ρύζι είναι πιο εύπεπτο και λιγότερο ερεθιστικό.
Το λευκό ρύζι είναι φτωχό σε FODMAPs – δηλαδή σε ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που δύσκολα απορροφώνται από το έντερο και συχνά προκαλούν συμπτώματα σε άτομα με IBS. Γι’ αυτό και περιλαμβάνεται συνήθως στις «ασφαλείς τροφές» της διατροφής χαμηλών FODMAP, η οποία εφαρμόζεται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αν και το καστανό ρύζι θεωρείται πιο θρεπτικό, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών, που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν φουσκώματα και κράμπες σε ορισμένους ασθενείς. Σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων, το λευκό ρύζι μπορεί να λειτουργήσει ως καταπραϋντικό για το έντερο, παρέχοντας ενέργεια χωρίς να επιβαρύνει τη λειτουργία του.
Ωστόσο, είναι σημαντικό κάθε άτομο να παρακολουθεί τις δικές του αντιδράσεις. Σε συνεννόηση με διαιτολόγο ή γαστρεντερολόγο, μπορεί να καθοριστεί μια εξατομικευμένη διατροφή που να περιλαμβάνει τα κατάλληλα είδη ρυζιού και άλλων τροφών, για τη μέγιστη δυνατή ανακούφιση και καλύτερη ποιότητα ζωής.